2024. május 17. - Paszkál

Egészségügyi kérdéscsomag a szakminiszternek

Elküldte az MDF az egészségügyi miniszternek első kérdéscsomagját a biztosítási rendszer átalakításáról. Először a betegek életét leginkább érintő több mint tíz kérdésre vár választ a párt - mondta Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Fórum szakpolitikusa
2007. október 3. szerda 15:38 - Hírextra

"Míg Gyurcsány Ferenc 48 pontban foglalta össze az ország irányításával kapcsolatos teendőket, addig az MDF-nek csak a tervezett egészségügyi reformokkal kapcsolatban legalább 48 kérdése van. Minél tovább gondolkozunk, annál több és több kérdés vetődik fel" - hangsúlyozta a politikus. A kérdéseket a párt politikusai hétfőn adták át a miniszternek, a tárcavezetőnek 15 napja van válaszolni - tette hozzá.

Pusztai Erzsébet elmondta: továbbra sincs jele annak, hogy a kormányzat a szakmával, vagy a pártokkal egyeztetést folytatna a biztosítási rendszer átalakításáról. Pedig fontos lenne, hogy az átalakítás szakmailag megalapozott legyen, nem elég a változó szlogeneket ismételgetni - húzta alá.
A kormány azt mondta, hogy egy hónapon belül az Országgyűlés elé terjeszti majd a javaslatát, így még a jogszabály-előkészítésre sem lesz elegendő idő, nemhogy a szakmai egyeztetésre - vélekedett a politikus. Hozzátette: vannak országok, ahol évekig készítették elő az ilyen átalakítást, és nem arról szólt az egyeztetés, hogy néhány ember egy íróasztal mellett dolgozta ki a javaslatot.
Az MTI kérdésére a politikus hangsúlyozta: az MDF csak akkor szavazná meg az előterjesztést, ha abban a saját programja is benne lenne, de erre kevés az esély. "Lehetséges, hogy módosító indítványok születnek, hogy a lehető legkisebb rossz legyen a végeredmény, de ez nem azt jelenti, hogy az MDF elfogadja a törvénytervezetet" - fűzte hozzá.

Az MDF első kérdéscsomagjában egyebek mellett arra keresi a választ, hogy mi lesz az ellátási csomag tartalma, és ki határozza meg majd annak összetételét. Azt is megkérdezi a párt, hogyan lehet majd megakadályozni, hogy a legtöbb panasszal bajlódó krónikus betegeket különböző módon eltávolítsa egy biztosító magától. Szintén a kérdések között szerepel, hogy a biztosítók, vagy az állami költségvetés fizeti-e majd a sürgősségi ellátást.

Pusztai Erzsébet egy hete jelentette be, hogy az MDF kérdéseket fog intézni az egészségügyi miniszterhez a biztosítási rendszer átalakításáról.

A kormánypártok múlt héten közölték: politikai egyezség született az egészségbiztosításról. A rendszer alapegysége a megye lesz, a közép-magyarországi régióban (Budapest és Pest megye) pedig négy pénztár alakulhat meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását