2024. május 16. - Mózes, Botond

Szakmai vita a színházi törvényről

Nyilvános szakmai vitára bocsátja a színházi törvény koncepció-tervezetét a kulturális tárca; a tervezetet hétfőn átadták a reprezentatív szakmai és érdekvédelmi szervezetek képviselőinek - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az MTI-vel h
2007. október 2. kedd 07:50 - Hírextra

A minisztériumban - a kulturális szakállamtitkár által felkért szakértői munkacsoport közreműködésével - elkészült annak a törvénynek a koncepció-tervezete, amely a színházak, valamint a zene- és a táncművészeti intézmények működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól rendelkezik majd.

A törvénykoncepció kiinduló pontját és alapját a színházi szakmai szervezetek által a miniszter felkérésére a tárcához benyújtott munkaanyagok, javaslatok, továbbá a zene- és táncművészet szervezeteinek korábbi kezdeményezései adták.

"A tervezet az előadóművészeti értékek gyarapítását, az előadásoknak a közönség széles rétegeihez való eljuttatását, ezen belül kiemelten a gyermek és ifjúsági korosztály aktivitásának előmozdítását, a legjobb előadások, alkotások nemzetközi jelenlétének elősegítését, a színházi és más előadóművészeti intézményrendszer fejlesztését, valamint a közpénzek hatékony felhasználását elősegítő támogatási rendszer megteremtését célozza" - olvasható az OKM közleményében.
Mint írják, a tervezet javaslatot tesz a szervezetek nyilvántartásának kialakítására, új típusú normatív, a fenntartók kötelezettségeit és jogosultságait egyértelműen megállapító finanszírozási modell bevezetésére. Szól a normatív támogatáson túl egyéb közvetlen (pályázatok) és közvetett (adójogszabályok) támogatási formákról, szabályozza az intézményvezetők (színházigazgatók) kinevezésének rendjét.

A törvény koncepció-tervezete a színházi munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályokat alkot, és rendelkezik a szimfonikus zenekar, a kórus, a balett- és táncegyüttes - a színházakétól eltérő - szabályairól is. Javaslatot tesz a színházi, és más előadóművészeti szakmai szervezetek véleménynyilvánítási, javaslattételi jogosultságát a törvény erejével biztosító fórum létrehozására is.

Az államigazgatási egyeztetési folyamat megkezdése előtt a koncepció tervezetét a tárca nyilvános szakmai vitára bocsátja; ennek első lépéseként adta át Nagyné Varga Melinda művészeti főosztályvezető a szakma képviselőinek a törvény koncepcióját.

A megbeszélésre a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület, a Független Színházak Szövetsége, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Muzsikus Fórum, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete, a Színházi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete kapott meghívást.

A minisztérium a szakmai vita koordinálására kérte fel a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket. Megállapodás született arról, hogy a tagszervezetekkel megtárgyalt véleményüket, kiegészítéseiket, módosítási javaslataikat a minisztérium szakértőivel együttműködve november 9-ig a Magyar Színházi Társaságon keresztül eljuttatják a tárcához.

A koncepciótervezet szövege hamarosan olvasható lesz a minisztérium honlapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását