2024. június 2. - Kármen, Anita

Szabálytalan quadosok

Sokan nem tudják, hogy mire való, és így sokan szabálytalanul használják a négykerekű motorkerékpárokat. A quadokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a motorkerékpárokra, így ugyanazok vezethetik, mint akik a különböző kategóriájú motorokat. Szombat
2007. október 2. kedd 07:55 - Hírextra
Szombaton este egy 9 éves kisfiú borult fel Nagykanizsa Korpavári városrészében egy nagyteljesítményű quaddal, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban még aznap meghalt. A baleset körülményeit még vizsgálják, de az eset kapcsán a rendőrök elmondták, hogy ilyen korban biztos, hogy nem vezethetett volna közúton ilyen eszközt a kisfiú.

Sokaknak sport, másoknak munkaeszköz, míg sokan egyszerűen csak hobbi célból vásárolnak maguknak négykerekű terepjáró motorkerékpárokat, quadokat. A legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy hol és milyen szabályok szerint használhatják ezeket az eszközöket. A zárt pályákon - mint a Zala megyei Galambok melletti - szabadon kipróbálhatja mindenki a tudását. Közúton azonban a KRESZ szabályai határozzák meg, hogy ki és milyen feltételekkel használhat quadot.

Amennyiben a meghajtómotor hengerűrtartalma az 50 köbcentit nem haladja meg, tervezett végsebessége nem nagyobb, min 45 kilométer per óra, valamint nem nehezebb, mint 350 kilogramm, akkor a segédmotorkerékpárra vonatkozó szabályok az irányadóak. Ha a jármű bármely paramétere ezeket meghaladja, akkor már szigorúbb kategóriáról, a motorkerékpárokról beszélünk - mondta Kötő Attila, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési Osztályának alezredese.

Ilyen esetekben már csak A kategóriás jogosítvánnyal használható a quad a közúton. Nem árt azonban tudni, hogy mielőtt bárki közútra hajt ezekkel az eszközökkel sokat kell gyakorolni a vezetését.

A szakemberek szerint azok közül, akik ilyen eszközöket vásárolnak sokan azt hiszik, hogy ezeket ugyanúgy lehet vezetni, mint a motorkerékpárokat. Pedig nem így van: egészen másképp viselkedik egy kormánymozdulatra a quad, mint egy motorkerékpár. Ezért lenne szükség kimondottan quadvezető tanfolyamokra, de Zala megyében például egyetlenegy autósiskola sem foglalkozik ilyennel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását