2024. április 27. - Zita

Konyhakiállítás a Modern Művészetek Múzeumában

A konyha történetének elmúlt száz évével foglalkozik a New York-i Modern Művészetek Múzeumában megnyílt kiállítás.
2010. október 3. vasárnap 10:50 - HírExtra
Az egykor a szuterénbe vagy a ház hátsó traktusába bújtatott konyha a huszadik századra a modern dizájn laboratóriumává vált. A változás során jól nyomon követhető a fogyasztói kultúra és a nemi szerepek átalakulása.

A Counter Space: Design and the Modern Kitchen című kiállítás a múzeum gyűjteményéből állt össze, csaknem háromszáz munkát sorakoztat fel: konyhai tárgyakat, építészeti terveket, plakátokat, fényképeket, archív filmeket, nyomatokat és festményeket.

A szokatlan tárlatot az inspirálta, hogy az intézmény kollekciója tavaly különleges darabbal gazdagodott: a "frankfurti konyhát" először mutatták be a New York-i múzeumban. Az első világháború utáni típuskonyhát 1926-27-ben a német modernista építész, Margarete Schutte-Lihotzky tervezte. A modellel mintegy tízezer frankfurti lakást szereltek fel.

A frankfurti konyha jól példázza a tervezés és a társadalmi változások kölcsönhatását: a huszadik század elejének dolgozó embere kompakt és ergonomikus konyhát igényelt, beépített kellékekkel. A tárolók és a konyhai munka terének kialakítása vadonatúj utakon indult el.

"A tervezés tekintettel van a modern világ kívánalmaira: a hatékonyságra, a higiéniára, a szabványosításra és a társadalmi elvárásokra" - magyarázta Juliet Kinchin, a kiállítás kurátora.
A szabványosítás egyik példája: a barna papírzacskó. A lapos fenekű zöldséges papírzacskót Charles Stillwell tervezte a Philadelphiai Union Paper Bag Machine Co. számára. A termék 1883-ban kapott először amerikai szabadalmat.

A kiállítás érdekessége Frank Lloyd Wright sztárépítész litográfiája is, amely azt ábrázolja, milyen változatosan lehet összerakni a szabványra készült elemekből az előre gyártott, amerikai háztípust.

A második világháború utáni korszak első évtizedei az amerikai fogyasztói társadalom fejlődését tükrözik a konyhákban. Az éra jellegzetes tárgyai - a Tupper Corp. hűtőgépbe gyártott ételtárolói vagy a Chemex kávéfőző - az amerikai gazdasági fellendülés szimbólumává váltak, miközben Európa még alig kecmergett fel a háború okozta sokkból.

Az ötvenes években a konyha még egyértelműen a nők birodalma volt, de kialakításában és felszerelésében jól érzékelhető a törekvés, hogy a konyhai munka praktikusabb és gyorsabb legyen. A kiállított dokumentumok között olvasható New Kitchen Built to Fit Your Wife című 1953-ból származó cikk arról a tesztkonyháról szól, amelyet a hatékonysági tanulmányok alapján a Cornell Egyetem Lakásépítési Kutatóközpontja fejlesztett ki 1952-ben a konyhai munka megkönnyítésére.

Az európai konyhatervezés hatvanas-hetvenes évekbeli virágzását egy modern, könnyen költöztethető konyha reprezentálja. Ezt a konyhatípust - amely egyfajta frankfurti konyha-változat a fiatal, mobilgeneráció számára - Virgilio Forchiassin tervezte 1968-ban az olasz Snaidero cég megrendelésére.

A kiállítást kortárs művészek olyan munkái zárják, amelyekben a konyha mint a nemi szerepek, a gazdasági és a politikai élet lenyomata jelenik meg. A látogatók megnézhetik Cindy Sherman filmes konyhai zöldségcsendéleteit, William Eggleston sütő- és fagyasztóbelsőket ábrázoló fotóit és Laurie Simmons babaház felvételeit, amelyekkel a családi élettel kapcsolatos érzéseit fogalmazta meg.

A múzeum konyhatörténeti tárlata 2011. március 14-ig tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását