2024. április 30. - Katalin, Kitti

50 milliárddal tartoznak

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága keddi ülésén tájékoztatót hallgatott meg a kórházak adósságállományának helyzetéről és az egynapos sebészeti ellátásra kiírt pályázatokról. Wágner Péter, az Egészségügyi Minisztérium osztályvezetője a bizottság előt
2007. október 2. kedd 15:57 - Hírextra

Ebből az adósságból csak a lejárt tartozást kell tekinteni, ami 24 milliárd forint, az ágazati szintű nettó lejárt tartozás pedig "csak" 4 milliárd forint. A minisztériumi szakértő elmondta, hogy ezt a 24 milliárd forintot "lefedi" az a pótlólagos forrásként kiosztandó 10, illetve 15 milliárd forint, amelyet az év utolsó három hónapjában kapnak meg az intézmények.

A képviselőknek kiosztott tárcaanyag szerint a lejárt tartozás közel 40 százalékát négy intézmény adja, azonban 36 kórháznak nincs adóssága, és 67 intézmény lejárt szállítói tartozása nem éri el az összeg 1 százalékát. Wágner Péter megemlítette, hogy ezen tartozások már megvoltak az áprilisi struktúraváltás előtt is.

Vojnik Mária (MSZP) az ülésen megemlítette azt az ellentmondást, hogy miközben az intézmények arra panaszkodnak, "megköti a kezüket" a teljesítményvolumen-korlát (tvk), addig ennél a finanszírozási formánál maradvány keletkezik.

Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta, nyomorúságos és válságos a kórházak helyzete. Véleménye szerint el kell törölni a tvk-t, és helyette egy másfajta módszert, a normatív teljesítményorientált finanszírozást kell alkalmazni. Meg kell kezdeni a szakmai munkát, amely kiváltja a tvk-t - tette hozzá.

A tárca osztályvezetője válaszában elmondta: a minisztériumban is elkezdődött az a szakmai munka, amely a tvk felülvizsgálatára irányul, hiszen közép- és hosszú távon nem lenne célszerű azt fenntartani. Wágner Péter arra nem tudott válaszolni, mikor törlik el a tvk-t, de addig is arra fognak törekedni, hogy ezen finanszírozási rendszer jobban igazodjon a szükségletekhez.

Vízkelety Tibor, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője a tvk-maradvánnyal kapcsolatban azt mondta, azt az intézmények az év végéig valószínűleg felhasználják.

Az egynapos sebészeti ellátásra kiírt pályázatokról az OEP képviseletében Kiss Zsolt kiemelte: 103 intézmény pályázott, negyvenhárman nyertek. Az egynapos ellátásra a szerződéseket szeptember 1-ig kellett megkötni, ennek mindenki eleget tett, azonban az ellátási formáról csak a jövő év elejére lesznek kézzelfogható adatok. A szakember megjegyezte: Magyarországon az egynapos sebészeti beavatkozások száma kevés, 10-15-szörösére is lehet emelni, hiszen olcsóbb ellátási forma, mint a kórházi.

Mikola István ezzel a kapcsolatban hangsúlyozta: nem szabad csak a fiskális oldaláról nézni a kérdést, mert nagyon sok feltételnek kell "összeállnia" ahhoz, hogy jól működjön az egynapos ellátás. Vojnik Mária (MSZP) egyetértett ellenzéki képviselőtársával, azonban szerinte ezen ellátási forma arányát mindenképpen emelni kell.

Jakab Ferenc, a Sebészeti Szakmai Kollégium elnöke az ülésen támogatásáról biztosította az egynapos sebészeti ellátás javítását, azonban hozzátette: elsősorban a szakmai biztonságot kell szavatolni. Mint mondta, akkreditált ellátásról van szó, azonban a nyomon követés is fontos, pontos statisztikai adatokkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását