2024. április 25. - Márk

Romolhat az ellátás

Romolhat a stroke és neurológiai ellátás színvonala az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása után - vélekedtek az intézetben hétfőn tartott sajtótájékoztatón résztvevő szakemberek. A tervek szerint még az idén 9 helyre költöztetik
2007. október 1. hétfő 15:29 - Hírextra

Az intézet neurológiai osztályáról 30 ágy kerül át az Amerikai úti idegsebészetre, másik 30 ágy sorsa azonban bizonytalan, talán a János kórházban működhet tovább - mondta az OPNI főigazgatója, aki hétfőn utolsó munkanapját tölti az intézetben.

Nagy Zoltán szerint az OPNI bezárásával romolhat az Észak-budai régió stroke- és neurológiai betegellátása, továbbá szakmai veszteségek is felmerülhetnek.

A neurológiai szakmai kollégium elnöke arra figyelmeztetett: stroke, azaz agyi érkatasztrófa esetén két órán belül korszerűen felszerelt intézetbe kell kerülnie a betegnek és a harmadik órában meg kell kezdeni a beavatkozást. Ha azonban megszűnik az OPNI, a főváros közlekedését ismerve, ez az Észak-budai régióból legfeljebb csak helikopterrel képzelhető el.

Az akut stroke-beavatkozások csökkenése pedig elkerülhetetlenül a halottak és az egész életükre nyomorékká vált betegek számának növekedésével jár - fűzte hozzá Komoly Sámuel.

Óvári Csaba, az OPNI főorvosa elmondta: a stroke világszerte a 2-3. leggyakoribb halálozási ok, a fejlett országokban pedig az érrendszeri és daganatos betegségek visszaszorulásával az első számú halálozási okká lépett elő.

A stroke-ellátás világszerte erre szakosodott centrumok hálózatában zajlik. A magyarországi stroke központ az OPNI, itt zajlott az új eljárások bevezetése és az akut beavatkozások jelentős része.
Az ellátás javítása csak új stroke központok megnyitásával képzelhető el, nem pedig a meglévők bezárásával - hangsúlyozta a megszűnés előtt álló OPNI főorvosa.

A sajtótájékoztatón többen is hangsúlyozták, hogy az egyik legnagyobb veszteséget a szakma számára az jelenti, ha a stroke gyógyításával foglalkozó, rengeteg tapasztalatot felhalmozó munkacsoportot szétverik az átszervezés során.

Molnár Mária fővárosi neurológiai szakfelügyelő főorvos arról beszélt: Budán az OPNI bezárása után kétharmadával csökken az aktív neurológiai ágyak száma, ez az uniós átlag fele.

De az OPNI bezárásával veszélybe kerül az ott működő Neurogenetikai Centrum és a Neuropathológiai Laboratórium a benne működő Nemzeti Prion Központtal együtt. Ez utóbbinak például jelentős szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem volt egyetlen kergemarhakóros megbetegedés, továbbá felbecsülhetetlen tudományos értéke van a prion központban őrzött biológiai adatbanknak, az ott tárolt több tízezer fixált idegrendszernek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását