2024. május 2. - Zsigmond

A magyarok zárkózottak

Míg az Európai Unióban összességében véve lassult a népességgyarapodás, addig Magyarországon népesség fogyásról beszélhetünk továbbra is- mondta el a Független Hírügynökségnek a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmu
2007. szeptember 27. csütörtök 13:45 - Hírextra
A szakember elmondta: mintegy 150 ezer külföldi él tartósan Magyarországon. A legtöbben, 66 ezren Romániából érkeztek, 15 ezren jöttek Ukrajnából, 10 ezren pedig Németországból. A főmunkatárs szerint azért ilyen sok a német állampolgár nálunk, mert sok német tulajdonú vállalat van Magyarországon. Sokan ezeknél a cégeknél dolgoznak, de jelentős az idősek száma is, akik nyugdíjasként, az olcsóbb megélhetés miatt költöznek Magyarországra.

Melegh Attila szerint a csökkenő népességszámnál sokkal aggasztóbb az ország korösszetétele. Mint mondta: idehaza is öregszik a társadalom, akárcsak az Unió többi tagállamában. Egyre kevesebb fiatal tartja el az egyre több nyugdíjast. A szakember úgy látja: a megoldás kulcsa a munkaerőpiac átalakítása lehet. Növelni kell a foglalkoztatottak számát, új munkahelyeket kell teremteni. Uniós viszonylatban ugyanis alacsonynak számit a hazai foglalkoztatottsági ráta: a munkaképes korúak mindössze 53 százalékának van valamilyen állása - mondta Melegh Attila. Ha ezen sikerül változtatni, azaz növelni a számot, akkor az pozitív hatással lesz a demográfiai adatokra is, hiszen ha több biztos munkahely van, az a gyerekvállalást is ösztönözheti - tette hozzá.

A szakember a bevándorlással kapcsolatban azt mondta: Magyarországon egyértelműen pozitív hatással vannak a migránsok a gazdaságra. A maguk szerencsétlen módján pedig az illegális bevándorlók is hasznosak - tette hozzá Melegh Attila. Mint mondta: több ágazatban is a feketemunkásoknak köszönhető a jövedelmezőség. A szakember hozzátette: a magyarok azonban elég zárkózottak a bevándorlókkal szemben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását