2024. május 5. - Györgyi

MSZP: be kell zárni a piacokat

Ha állandó ellenőrzésekkel sem biztosítható a józsefvárosi és az ahhoz hasonló piacok törvényes működése, akkor be kell zárni azokat - mondta Alexa György szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 27. csütörtök 13:48 - Hírextra

Fokozni kell az amúgy is nagy arányú ellenőrzéseket, meg kell vizsgálni az olyan típusú piacok működését, mint a józsefvárosi - közölte az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke.

Alexa György szerint ezeknek a piacoknak működését csak rendőri módszerekkel lehet felderíteni. Mint mondta, a fogyasztóvédelmi hatóságoknak alkalmassá kell válniuk ezeknek a módszereknek a használatára. Úgy vélte, olyan visszatartó erejű, az élelmiszerfogyasztók védelmét szavatoló bírságokra és szankciókra van szükség, amelyek a veszélyeztetés mértékével arányosak. Az MTI kérdésére, milyen nagyságrendű bírságokra lenne szükség, Alexa György megjegyezte: a törvényalkotás dolgozik azon, hogy a tavaszi Megatrade-ügy tapasztalataiból is kiindulva visszatartó erejű bírságokat lehessen kiróni.

A munkavédelmi bírságok területén kialakult gyakorlat szerint a bírság befizetése után lehet annak kivetését megtámadni bírósági úton - fűzte hozzá. Alexa György szerint az élelmiszerbiztonság területén még nincs így, ezért a cégek nagyobb bírság kiszabása esetén elmenekülhetnek.
A szakpolitikus szerint az élelmiszerláncban működő vállalkozások esetében is ki kell dolgozni a szankcionálások új rendszerét, és ehhez a közlekedésben alkalmazott pontrendszert lehetne alapul venni. Hozzátette: hasonló módon lehetne az élelmiszergazdaságban működő vállalkozásokkal szemben is eljárni.

Mint mondta, nem voltak eredménytelenek az elmúlt évek kormányzati intézkedései a fekete gazdaság visszaszorításában, hiszen százezer fővel nőtt a járulékfizető munkavállalók száma, és növekedett a befizetett adómennyiség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását