2024. március 29. - Auguszta

Díjat neveztek el Kovács Lászlóról

A nyáron elhunyt magyar származású operatőr, Kovács László nevét viseli ezentúl a lengyelországi Camerimage filmfesztivál diákfilmes díja - tájékoztatta a Magyar Filmunió szerdán az MTI-t.
2007. szeptember 26. szerda 15:55 - Hírextra

A lódzi fesztivál szervezői az eddigi Golden Tadpole (Arany Ebihal) elismerést keresztelték át Kovács László Diákfilmes Díj (Laszlo Kovacs Sudent Award) névre, ezzel tisztelegve a júliusban elhunyt művész emléke előtt. A Camerimage fesztivált 15. alkalommal rendezik meg a lengyelországi Lódzban november 24. és december 1. között.

A díjat az operatőr özvegye, Audrey Kovacs és Zsigmond Vilmos magyar származású, Egyesült Államokban élő Oscar-díjas rendező-operatőr adja majd át - tudatta a filmunió az MTI megkeresésére.

Kovács László 1956-ban végezte el a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát Illés György tanítványaként.

1956-ban operatőr tanulótársával, későbbi kollégájával, Zsigmond Vilmossal egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával filmezték a forradalom eseményeit. 1956 végén elhagyták az országot azzal a csaknem tízezer méternyi filmanyaggal, amelyen az eseményeket. Ausztriában a felvételeket filmmé dolgozták fel, az alkotás 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban.

Kovács László 1957-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol a seattle-i tévélaboratórium munkatársa lett. Dolgozott gyermekfotósként is, majd Hollywoodban Zsigmond Vilmos segédoperatőre volt.

Kovács László 1967-ben lett operatőr. Ő fényképezte többek közt a Halálfejesek (1967), a Szelíd motorosok (1969), Az öt könnyű darab (1970), az Alice Csodaországban (1970), Az utolsó mozielőadás (1971), a Mi van doki? (1972), a Papírhold (1973), a Huckleberry Finn (1974), a New York, New York (1977), az Édenkert a sikátorban (1978), a Frances (1982), a Szellemirtók(1984), a Kasszafúrók (1984), a Maszk (1985), a Két hét múlva örökké (2002) című filmeket.

1998-ban megkapta a Camerimage fesztivál, 2005-ben pedig a Magyar Operatőrök Társaságának életműdíját. Ez utóbbit, a Legenda-díjat 2005 októberében Budapesten, az Aranyszem Operatőr Fesztiválon személyesen vette át mestere Illés György, valamint Tóth János és Zsigmond Vilmos társaságában.

Kovács Lászlót 2006 decemberében a Santa Fé-i filmfesztiválon is életműdíjjal tüntették ki. Az operatőr 74 éves korában hunyt el Beverly Hills-i otthonában júliusban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását