2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megnézhetjük a búza világító kromoszómáit

A Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án az érdeklődők megismerhetik a búza világító kromoszómáit, bepillantást nyerhetnek a növények intim életébe, s elsajátíthatják a kőkorszaki "ökoételek" elkészítésének módozatait is a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) m
2007. szeptember 23. vasárnap 14:49 - Hírextra

A Kutatók Éjszakájának célja, hogy az embereket közelebb hozzák a tudományhoz, s növeljék a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Szeptember utolsó péntekén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak hasonló szórakoztató-ismereterjesztő események - közölte az Akadémia az MTI-vel.

Szeptember 28-án kilenc város (Budapest, Eger, Győr, Miskolc, Sopron, Szeged, Pécs, Piliscsaba és Martonvásár) tíz egyetemén és egy akadémiai kutatóintézetben "csodálatos dolgoknak" lehetnek tanúi az érdeklődők, s találkozhatnak a legkülönbözőbb területeken dolgozó csaknem 600 kutatóval.
Az összegzés szerint az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete is tagja annak a nyertes konzorciumnak, amely az Európai Bizottság FP7 programjának támogatásával és a Tempus Közalapítvány koordinálásával a hazai programokat szervezi.

A Sarkkörtől az Egyenlítőig, a jéghegyektől a trópusokig a látogatók "bebarangolhatják" az egész Földet a martonvásári intézet fitotronjának köszönhetően: Közép-Európa legnagyobb növénynevelő klímakamra-rendszerének segítségével előállíthatók a bolygó bármely részének időjárási körülményei a -25 Celsius-fok hidegtől a + 45 Celsium-fokos forróságig.

A növényi szex - intimitások a búzanövények életében elnevezésű program keretében arról lesz szó, miért különleges a virágos növények (köztük a búza) ivaros szaporodása. Az intézet munkatársai bemutatják, hogyan történik a búzapetesejtek izolálása és mesterséges megtermékenyítése. Nagy felbontású mikroszkópok segítségével láthatóvá válik a virágpor és a petesejtek finomszerkezete.
A világító kromoszómák a búzában elnevezésű program résztvevői megismerhetik a legkorszerűbb kromoszómaazonosítási módszereket, s elkészíthetik életük első kromoszóma-preparátumát. A látogatók felfedezhetik a kukoricafajták sokszínűségét, bekapcsolódhatnak hagyományos ételek elkészítésébe, és a növény különböző részeiből apró ajándékokat készíthetnek.

Bepillantást nyerhetnek "mindennapi kenyerünk" születésének titkaiba is: megismerhetik a minőségvizsgálat legfontosabb módszereit, a búza őrlési technikáit, s a kenyércipó sütésének fortélyait. Botanikai séta keretében láthatják a kastély parkjának növényritkaságait, s organikus alapanyagokból kőkorszaki "ökoételeket" készíthetnek.

A programban szerepel a martonvásári intézet kutatóinak képzőművészeti kiállítása, a kutatók kamarazenei koncertje, éjszaka pedig hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, tánctanítással.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását