2024. május 5. - Györgyi

Kocsmákban tartanak felolvasásokat

Kocsmalátogatással egybekötött felolvasással emlékeznek szombaton Tar Sándor íróra. A "Tar-Túra" elnevzésű séta délelőtt 10 órakor indul a debreceni Csapó utca elején található Turmix Bárból és az Ádám presszóban ér véget - tájékoztatta a Független Hírügy
2007. szeptember 22. szombat 13:59 - Hírextra
A harmadik alkalommal megrendezett Tar-Túra főszervezője érdeklődésünkre elmondta: az előző két évben 20-30-an vettek részt a megemlékezésen. Első évben Tar Sándor írótársai, köztük Keresztury Tibor, Varga Lajos Márton olvastak fel a debreceni kocsmákban. Tavaly spontán felolvasók idézték meg az író emlékét. Most szombaton a szervezők fognak felolvasni, tette hozzá Giczy Péter.

Ezek a helyszínek, vagyis a kocsmák adták jelentős részben Tar Sándor írásainak az anyagát. Az ott látható arcok, beszélgetések megjelentek a munkáiban. Ezért gondolták a szervezők, hogy ez lehet a legalkalmasabb megemlékezési forma a 2005 januárjában elhunyt Tar Sándorra.

A debreceni Tar-Túrán bárki részt vehet. A kocsmalátogatás a Turmix bárból indul és az Ádám presszóban ér véget, ahol egy tál gulyásleves várja majd a megfáradt túrázókat, mondta el Giczy Péter. Az utolsó helyszínen Ficsku Pál író emlékezik majd írótársára.

Tar Sándor 1941-ben született Hajdúsámsonban. Az irodalmi belépőjét a Mozgó Világ 1976-os szociográfiapályázatán nyert első díjával kapta meg. Elbeszélései, regényei, szociográfiái nemcsak magyarul, hanem franciául, finnül és németül is megjelentek. Főbb művei: a 6714-es személy; Miért jó a póknak?; A te országod; Minden messze van; A mi utcánk; Szürke galamb; Lassú teher.

Munkásságát egyebek mellett Év könyve díjjal, József Attila-és Márai Sándor-díjjal ismerték el. Forgatókönyvíróként Molnár György Egyszer élünk és Gothár A leghidegebb éjszaka c. filmjét jegyezte. Tar Sándor 64 évesen hunyt el 2005-ben Debrecenben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását