2023. szeptember 30. - Jeromos

Zsidó múzeum San Fransicoban

Daniel Libeskind írása olvashatatlan: bizonyítja ezt a San Franciscóban vasárnap megnyílt zsidó múzeum bejárata fölött látható tábla. Háromezernél is több sötétkék lemez borítja a 36 ferde ablakkal rendelkező kétemeletes épületet, amely ragyogva tükröződi
2008. június 9. hétfő 09:48 - Hírextra
A vasárnap megnyitott Contemporary Jewish Museum azonban ennek ellenére is csak kevés hasonlóságot mutat Libeskind berlini Zsidó Múzeumával.

Az 1999-ben elkészült berlini múzeum első pillantásra egy megrepedt Dávid-csillagra emlékeztet, belseje pedig a látogatók emlékezetébe idézi a zsidók tömeges kiirtását Németországban és Európában. San Franciscóban a Modern Zsidó Múzeum nem a művészetek kirakata, hanem színhely hangbeli élmények, előadások, találkozások és elmélkedések számára - mutatott rá Connie Wolf, a múzeum igazgatónője.

Az ünnepélyes megnyitó alkalmából rendezett kiállítás olyan művészek, mint Marc Chagall és Auguste Rodin alkotásaival jeleníti meg, hogy miként is viszonyultak a művészek a teremtés történetéhez.

Libeskind, akit 2003-ban megbíztak a New York-i "Ground Zero" újjáépítésével, 1998-ban kapta első megbízatását az Egyesült Államokban. San Franciscóban két évvel ezelőtt kezdték el a túlnyomó részt adományokból összetevődő 47 millió dolláros költséggel épülő múzeum munkálatait. A "vándorépítész" elnevezést kiérdemelt Libeskind az ünnepélyes megnyitást követően már aznap elutazott San Franciscóból. Mint ugyanis a dpa német hírügynökségnek elmondta, "tulajdonképpen New Yorkban él, de a legtöbb időt repülőgépen tölti".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását