2024. május 3. - Tímea, Irma

Falfestmény a II. századból

Egy II. századi, római falfestményekkel díszített szobát rekonstruáltak Tatán, a Kuny Domokos Megyei Múzeumban; az egykori római birodalom tartományainak területén egyedülálló régészeti emléket pénteken, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva nyitottá
2007. október 12. péntek 19:13 - Hírextra

A falfestménytöredékek 1962-ben kerültek elő Szőnyben, az egykori Brigetio katonavárosában. A helyiség, amelynek falait díszítették, egy második századi vályogház része volt, mely 167-ben a markomann-quad háború idején pusztulhatott el. Később a rómaiak elplanírozták a területet és a töredékek a föld alá kerültek - mondta el Kisné Cseh Julianna, megbízott igazgató.

A szobát Bíró Endre, a megyei múzeum akkori igazgatója kezdte el kirakni és ő alkotta meg a helyreállítás technikáját is. A közel 100 négyzetmétert kitevő falakon és a mennyezeten a töredékeket a fal síkjába süllyesztette, így a később előkerülő részletek beilleszthetők a festett felületbe.

Mint arra Kisné Cseh Julianna rámutatott, a szoba falfestményeinek egy része a 10-es út alatt található, az egykori római út nyomvonalán.

A restaurálás az anyagi lehetőségek miatt több részletben készült el - tette hozzá a megbízott igazgató, megjegyezve, hogy a termet 1997-től látogathatták a szakma képviselői.
Azért, hogy a nagyközönség előtt is megnyithassák a különleges szobát, világításról és magyarázó szövegekről is gondoskodnia kellett a múzeumnak.

A szoba falfestményei a trójai háború jeleneteit, a római eredetmondát ábrázolják. A restaurálás Bíró Endre, Bóna István, Márkus Péter és Móré Miklós munkája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását