2024. április 28. - Valéria

Az utolsó zsidó egyedül ünnepel

Zebulon Szimentov ismét egyedül ünnepli szombaton a Jom Kippurt egy elhagyatott zsinagógában, az afgán fővárosban. Mindenem megvan a 24 órás böjthöz és imádkozáshoz - mondta Szimentov az ünnep kezdete előtt az AFP francia hírügynökségnek.
2007. szeptember 22. szombat 13:52 - Hírextra
Két évtizede még 20 zsidó család volt Kabulban, de a szovjet megszállás, a polgárháború, majd a tálib uralom alatt mindannyian Izraelbe vagy szomszédos országokba menekültek. Mára csak az 50 éves Szimentov maradt, aki a kabuli zsinagóga őrzője lett. A zsinagógában van egy falba épített fülke, ami Jeruzsálem felé néz. A Tóra-tekercset egy tálib ellopta belőle, feltehetőleg azért, hogy eladja. A tolvaj amerikai fogságba került, amikor hat éve az Egyesült Államok vezette szövetséges csapatok megdöntötték a tálib uralmat. Szimentov most arra vár, hogy a tolvaj kiszabaduljon, és visszakérhesse tőle a tekercset.

Szimentov felesége és két gyermeke Izraelben van. A kabuli zsinagóga előző őrzője, Isak Levin 2 éve halt meg betegségben, 80 évesen. Szimentov azóta az egyetlen zsidó Afganisztánban. Vallása gyakorlásához különleges engedélyeket kapott egy üzbegisztáni rabbitól, így egyedül is meg tudja tartani az ünnepet. Szimentovnak nincs problémája a muzulmán többségű társadalomba való beilleszkedéssel, Kabulban ismerik és barátságosan üdvözlik a zsinagóga környékén.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását