2024. május 10. - Ármin, Pálma

Tudatos vásárlással a globális felmelegedés ellen

A környezettudatos vásárlás előnyeire hívta fel a figyelmet pénteken több civil szervezet. A zöldek azt tanácsolják, hogy aki teheti, az inkább a hozzá közel eső kisboltokban, illetve a piacokon szerezze be az élelmiszereket.
2007. szeptember 21. péntek 15:34 - Hírextra
A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint az élelmiszerek megvásárlásánál minden forint egy szavazat. A háziasszonyoknak kell eldönteniük, hogy a hazai termelőket, illetve a magyar mezőgazdaságot támogatják, vagy pedig a külföldi piacot - mondta Gulyás Emese, az egyesület egyik munkatársa. A civilek szerint az import nemcsak a gazdasági viszonyokat rontja, de egészségügyi kockázatai is vannak. A gyümölcsöket például jóval a beérés előtt leszedik, és tartósítószerrel permetezik. Amikor pedig a határhoz érnek, a tartósítószer után érésgyorsító adalék kerül a gyümölcsre, amelynek egy része a húsába is felszívódik. Ez a rendszer a globális felmelegedést is gyorsítja, hisz rengeteg szén-dioxid kerül a szállítás során a levegőbe. Egy kiló dél-afrikai körténél például 2 kilogramm, egy kiló kínai fokhagyma esetében pedig több mint 2 és fél kiló szén-dioxid - mondta Gulyás Emese.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján (www.tve.hu) jelenleg is elérhető az idénynövények táblázata, amelyből kiderül, hogy mekkora környezeterheléssel jár ha külföldről szállítják, és itt található az e-adatbázis is, amely az ismert adalékanyagok eredetét, felhsználását illetve ismert vagy vélt kockázatait ismerteti a fogyasztókkal.

A civilek pénteken nyilvános vetélkedőt hirdettek a tudatos vásárlók között. A cél az, hogy 5 ezer forintból egy átlagos vasárnapi ebédhez szükséges összetevőket vásárolják meg úgy, hogy közben a lehető legkisebb mérétkben szennyezik a környezetet. Az akcióban Kőbán Rita, a MOB környezetvédelmi biozottságának tagja és Bíró Ica, az egészséges életmód népszerűsítője is részt vett; ők péntek délután a Hunyadi téri piacon vásárolták meg az alapanyagokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását