2024. április 20. - Tivadar

Pályázat az Iparművészeti Múzeum vezetői posztjaira

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pénteken pályázatot hirdetett az Iparművészeti Múzeum főigazgatói és gazdasági igazgatói posztjának betöltésére; Takács Imre főigazgató és Zádor Tamás gazdasági igazgató vezetői megbízatását augusztus 31-ével v
2007. szeptember 21. péntek 15:29 - Hírextra

A pályázatokat az OKM közleménye szerint péntektől számítva 30 napon belül lehet benyújtani a szaktárcához.

Mint írják, a pályaművekről a benyújtási határidőt követő 30 napon belül dönt a miniszter a felkért szakmai bíráló bizottság véleménye alapján.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2007. augusztus 31. napjával vonta vissza Takács Imre főigazgató és Zádor Tamás gazdasági igazgató magasabb vezetői megbízatását. "A döntéseket a felügyeleti szerv által lefolytatott terv szerinti és soron kívüli ellenőrzések előzték meg, melynek megállapításairól a vonatkozó hatályos előírásoknak megfelelően Takács Imre és Zádor Tamás uraknak részletes ismeretei voltak" - olvasható a közleményben.

Hiller István az intézmény főigazgatói feladatainak ellátására miniszteri biztost nevezett ki Pálfi Ferenc személyében, aki a kiírandó főigazgatói pályázat lezárultáig, az új vezető hivatalba lépésének napjáig látja el teendőit. A gazdasági vezetői feladatok ellátására a gazdasági igazgatói pályázat eredményes lezárásáig Pálffy Pétert rendelte ki a miniszter.

A főigazgató - felmentésének nyilvánosságra kerülésekor - az MTI-nek nyilatkozva teljes értetlenséggel fogadta a döntést. Napokkal később az Iparművészeti Múzeum csaknem félszáz munkatársa állásfoglalást írt alá, amelyben kijelentették: az intézmény szakmai munkájának folytatását a felmentett főigazgató, Takács Imre vezetésével képzelik el. Az állásfoglalást a szaktárcához is eljuttatták.

Miután a főigazgató megkapta felmentésének indoklását a szaktárcától az MTI-vel azt közölte: nem járul hozzá felmentése indoklásának közzétételéhez. A felmentett főigazgató részben
azzal indokolta akkor döntését az MTI-nek, hogy az intézményben kihirdetett nyilatkozattételi tilalom miatt nem kommentálhatná a dokumentumban foglaltakat. Emellett, mint mondta, az indoklással kapcsolatban felmerül az, hogy nem felel meg a valóságnak, ami felveti a jogorvoslat lehetőségét.
A szaktárca pénteki közleményében az áll: a vezetői megbízás visszavonásának indoklását jogszabály szerint az érintett kérésére kell megtenni, és nyilvánosságra hozni is csak az ő beleegyezésével lehet. "Ennek megfelelően Takács Imre a szeptember 6-án megkapott indoklásról szabadon és teljes részletességgel nyilatkozhat - ebben sem a tárca, sem az Iparművészeti Múzeumba kirendelt miniszteri biztos nem akadályozza" - írják.

Hozzáteszik: "ezt a félreértések elkerülése végett Takács Imre felé írásban is megerősítették. Ő azonban mindezidáig nem kívánta nyilvánosságra hozni az indoklást..."
"Takács Imre művészettörténészként kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységét a minisztérium részéről soha senki nem bírálta" - hangsúlyozzák.

A főigazgatói és a gazdasági igazgatói pályázat teljes szövege megjelent a Kulturális Közlönyben és olvasható az okm.gov.hu honlapon is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását