2024. május 8. - Mihály

Liberálisok Benes ellen

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának határozottan állásfoglalását szorgalmazza a kollektív bűnösség elvével szemben Szent-Iványi István liberális EP-képviselő abban a levélben, amelyet Jean-Marie Cavadához, a testület
2007. szeptember 21. péntek 15:25 - Hírextra

Az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben a magyar politikus azt kérte a bizottság elnökétől, hogy haladéktalanul tűzzék napirendre a csütörtökön elfogadott szlovák parlamenti határozat kérdését. A pozsonyi dokumentum a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét deklarálta.

"A kollektív bűnösség elve, amely a Benes-dekrétumok némelyikében kifejezetten szerepel, elfogadhatatlan a liberálisok számára, bárhol is éljenek, és bármilyen nemzethez tartozónak vallják magukat" - fogalmazott Szent-Iványi István.

Az SZDSZ politikusa szerint komolyan megkérdőjelezhető a jogállamiság iránti elkötelezettsége azoknak a politikai erőknek, akik e dokumentumokat újra és újra támogatásukról biztosítják. A határozat elfogadása a szlovákiai kormánykoalíció valamennyi szereplőjét végleg diszkreditálja Európában - hangsúlyozta Szent-Iványi István.

Mint írta, a határozat mindössze néhány nappal azután látott napvilágot, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja - valamennyi magyarországi parlamenti párt támogatásával - magyar-szlovák megbékélési nyilatkozat elfogadását kezdeményezte.

"Ma, amikor Szlovákiának és Magyarországnak az Európai Unió, a NATO, az Európa Tanács és a visegrádi együttműködés keretében végre lehetősége lenne túllépni az évszázados kölcsönös sérelmeken, a Benes-dekrétumok a történelemkönyvekbe, és nem a parlamentek napirendjére valók" - áll a liberális képviselő levelében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását