2024. május 2. - Zsigmond

A Németek még mindig a náci bűnökre emlékeznek

A náci rezsim által elkövetett bűncselekményekre való emlékezés szükségességét hangsúlyozta vasárnap a német államfő. Az egykori dachaui koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója alkalmából, több túlélő, illetve a felszabadításban részt vett volt amerikai katona jelenlétében Horst Köhler rámutatott: Németország saját történelmét figyelmeztetésnek tekinti, és tanult belőle.
2010. május 2. vasárnap 21:46 - HírExtra
Az államfő elégedetten szólt arról, hogy - mint fogalmazott - Németországban erős az emlékezés kultúrája. Beszédében úgy értékelte: a koncentrációs tábor helyén létrehozott emlékhely egyben állásfoglalás a felejtés ellen.

Németország soha nem felejtheti, hogy a diktatúra és a rasszizmus, a felsőbbrendűség rögeszméje hová vezethet - hangsúlyozta beszédében az elnök, és köszönetet mondott a túlélőknek, hogy több országból is eljöttek a megemlékezésre. Köszönetet mondott azért is, hogy az elmúlt évtizedekben soha nem a bosszút és a megtorlást sürgették, hanem a megbékélés mellett álltak ki.

Külön hálával szólt az elnök a túlélőkből álló, úgynevezett dachaui táborközösségnek, illetve a közösség elnökének felvilágosító munkájukért. A 90 esztendős Max Manheimer és több társa még ma is előadásokat tart többek között a német iskolákban a náci rezsim bűncselekményeiről.

Egy volt amerikai katonával, aki annak idején részt vett a tábor felszabadításában, üzenetet küldött Barack Obama amerikai elnök. Obama hangsúlyozta, hogy az egész világon harcolni kell az intolerancia és a jogtalanság minden formája ellen.

A dachaui koncentrációs táborban a mintegy 200 ezer fogoly közül csaknem 45 ezren haltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását