2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kegyelem az Akadémián

Kegyelem címmel rendezi meg nemzetközi amatőrfilm-szemléjét az idén a Faludi Ferenc Akadémia, amely október 24-ig várja a filmes pályamunkákat - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.
2007. szeptember 18. kedd 16:46 - Hírextra

A tizenkettedik alkalommal megrendezendő filmszemle zsűrijének elnöke Francesco Casetti professzor, a milánói Sacra Cuore Egyetem rektora lesz. A fesztiválra kisjátékfilm, kísérleti film és dokumentumfilm kategóriában adhatnak be nevezéseket a filmesek.

Az elmúlt években szinte a világ minden tájáról érkeztek pályamunkák, de a leghangsúlyosabb a hazai főiskolások, egyetemisták jelenléte volt. Sok tehetséges fiatal számára jelent a szemle alkotási és bemutatkozási lehetőséget, a nyerteseknek szakmai ösztöndíjakat, anyagi támogatást és technikai hátteret ajánl fel a Faludi Ferenc Akadémia.

Az alkotók szabadon dolgozhatják fel a megjelölt témát: a kegyelem mindenkinek mást és mást jelent, így az alkotók fantáziájában bízva különféle műveket várnak a szervezők. Az elmúlt években mintegy száz alkotás közül válogathatott a zsűri.

A grémiumban évről évre a filmes szakma aktív tagjai voksolnak, a testületben már elnökölt Krzysztof Zanussi, világhírű lengyel filmrendező is. Tavaly a zsűrielnök Jacek Petriczky volt, Kieslowsky barátja és munkatársa.

A Faludi Ferenc Akadémia, a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézete a Budapesti Olasz Kultúrintézettel és az Uránia Nemzeti Filmszínházzal karöltve a filmszemléhez kapcsolódóan filmhetet, konferenciát és kerekasztal-beszélgetést is szervez - áll a közleményben.

A tavalyi, Vízenjárás címmel megrendezett megmérettetést Lendvai Gábor és Nagy András Vízenjárás című alkotása (kísérleti filmek kategóriája), Fehér Zsuzsanna Gyurika című filmje (dokumentumfilmek), és Vépy Zoltán Csaba Hétköznapló (Délután) című alkotása (kisjátékfilmek) nyerte meg.

Az intézet 1996-ban hirdette meg az első amatőrfilm-szemlét, amelyre minden évben legfeljebb 16 perces alkotásokkal lehet pályázni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását