2024. június 15. - Jolán, Vid

Szeptember 17.: tüntetések percről percre

Az őszödi beszéd évfordulója újabb apropó a tüntetések megismétlésére, melyet számos esemény, nyilatkozat - pártoktól és gazdasági szervezetektől - sarkall egyre intenzívebb megnyilvánulásokra a Kossuth téren és Budapest egyéb terein, útjain. Ezeket követ
2007. szeptember 17. hétfő 17:50 - Hírextra

17:38 Körülbelül háromszáz ember van kint a Kossuth téren, középen egy zöld színű autón látható a rendezők neve: Magyar Nemzeti Bizottság 2006, mellette pedig: harcter.hu. Magyar és Árpád-sávos zászlók lobognak, utóbbiak vannak többen. A tüntetők életkora ötven és hetven év között mozog többnyire, de van néhány fiatalabb is. Agresszív külsejű egyéneket egyelőre nem látni. Főleg középosztálybeli idősebb emberek vannak kint, a hangszórókból népnemzeti rockzene szól, illetve a Szózat rockos-punkos feldolgozását is hallhattuk. Furcsa látni ezeket az idősebb embereket, miközben a téren punkzene dübörög. A perec 400 Ft. A Duna TV és a Hír TV kisbuszát látni, utóbbi mikor nemrég begurult, néhányan megtapsolták. Többen Magyar Nemzetet olvasgatnak. Szemben, a Néprajzi Múzeum előtt bámészkodók állnak. A háromszáz fős mag itt van, és várja a Blaha Lujza térről ide jövőket. A helyzetet úgy is jellemezhetnénk, hogy „vihar előtti csönd”, bár lehet, hogy vihar nem is lesz.

18:12 Hat-hétszáz ember lehet itt, most kanyarodnak be a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcába, különböző rigmusok hallhatók, mint például „A Kossuth tér visszatér”, „Gyurcsány, takarodj!”, illetve „Égni fogsz”, „Nem felejtünk”. Több méteres Árpád-sávos zászlókat látni, ránézésre jóval agresszívabb közeg ez, főleg fiatalabbak, több, katonai ruhába öltözött fiúk és lányok, de néhány szolid egyetemista külsejű fiatalt is látni. Rendőrsorfal kíséri őket, a tüntetők az Alkotmány utcát teljes szélességében elfoglalják. Lassan a Hold utca környékén járnak. Sok katasztrófaturista van, mobiltelefonnal képeket készítenek. Atrocitást egyelőre nem látni. Kertész Ákos író hetvenötödik születésnapját most kezdik el ünnepelni az Alkotmány utcai Pallasz Páholyban, a kormány több képviselőjét meghívták erre a rendezvényre, lent vannak a pinceklubban, Gyurcsány Ferencet is ide várták, de ő nem jött el, csak egy üdvözlő levelet küldött az írónak, amit majd fel fognak olvasni. Hosszú feliratok és karikatúrák láthatók a tüntetők által cipelt zászlókon és transzparenseken. Néhány felirat: „Hazaáruló a neved”, „Talpra, magyar”, „Országos méretű csalás a választásokon” - utóbbi egy lyukas nemzeti színű zászlón olvasható, „Az Árpád-háziaktól a szarháziakig” - ezen pedig a kormány több tagjának fényképe látható.

18:47 Összeért a két tömeg, ezer-ezerkétszáz ember van itt. A Kossuth tér tavaly megválasztott néptribunja beszél, két rigmussal izzítja a tömeget, az egyik az „Aki hazudik, az lop”, a másik „A Kossuth tér visszatér”. A motorosok az előbb egyszerre elkezdték bőgetni a motorjaikat, ennek volt egy kis hangereje. Az első felszólaló a Rendszerváltó Fórum egyik vezetője, Takács József volt, aki bejelentette a harmadik köztársaság bukását, és közölte, hogy rendszert kell váltani. Felbukkant ekkor már a tömegben pár kacagányos, darutollas vitéz is, korra való tekintet nélkül. Sok rossz külsejű ember is van a tömegben. Takács József a következőket mondta: „a népszavazáshoz nem kell az elit hatalom jóváhagyása”, „rohamléptekben fosztják ki Magyarországot, ellopják gyermekeink jussát”, valamint „az ország lakosságának 80 százaléka elszegényedett, 30 százaléka koldusbotra jutott”, követeli az Árpád-sávos zászló össznemzeti emlékké emelését, és közölte, hogy népirtás folyik. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nevének hallatára a tömeg üvölteni kezdett. Takács közölte, hogy az említett urak lámpavason végzik. Azt is elmondta, hogy Szili Katalint akarják Gyurcsány helyére ültetni. A kettes villamos egy időre leállt, mert nem engedték továbbmenni a tüntetők, de aztán újra elindult. Takács szerint meg kell változtatni a fennálló rendszert, „ez a parancsom” – üvöltötte, majd üdvrivalgás következett. Azt követelte, hogy valaki jöjjön ki a Parlamentből. Atrocitás még nem történt; hogy lesz-e, az majd a végén derül ki, hogy a kemény mag marad-e itt. Zászlókat lehet vásárolni, szórólapokat osztogatnak. A tüntetők öltözékét nézve mintha visszamentünk volna jó pár évet az időben, a társaság elég homogén. Gárdistákat nem látni. Kertész Ákos író születésnapjára végül nem érkeztek képviselők, bár pár baloldali értelmiségit látni lehetett.

19:33 Egyre több a babakocsis, kisgyerekes család, kérdezik a gyerekek a szülőktől, hogy „Hol a Gyurcsány bácsi?”, egyre több a részeg, a csőcselék; söröznek. Különböző szlogeneket látni: „Éljen Árpád népe, vesszen Kádár népe”, „Halál fia legyen az, aki erre a népre kezet emel”. Szónokolni kezdett egy zsidó ember, aki vállalja származását, de magyarnak tartja magát - ezt a kijelentést hatalmas taps kísérte. Majd a következő mondata után, mely úgy hangzott, hogy „hálás vagyok egy Gyurcsány nevű embernek” hatalmas fújolás, hazaárulózás következett. Végül folytatta, és tavaly október 23. kapcsán azt mondta, hogy „rendőrnek látszó alakok tapostak bele a lelkünkbe”. Közben valakit kivezettek a tömegből. Egy szónok most azt mondja, hogy az Oktatási Minisztérium körül felállt a blokád, arra szólít fel, hogy mindenki a lakóhelyéhez közeli minisztériumot foglalja el. Végül egy ügyvédnő, a Civil Jogászbizottság tagja szólalt fel, aki nyugalomra intett, de nem nagyon lehetett hallani, mert a tömeg fújolt, és rigmusokat skandált. Nem látni semmi mozgást, valószínűleg nem lesz már atrocitás, persze, nem lehet tudni.

21:40 A Kossuth tér kiürült, alig lézeng pár ember a környéken. A Parlament két kapujánál viszont még forrnak az indulatok néhány fiatal lelkesedik a rendőrökkel szemben. Egy tüntető az északi kapunál elájult, a mentősök ellátták.

21:59 Gonda László, a tavalyi tüntetések egyik szervezője öt társával együtt hétfő este fél 10-kor megpróbált bejutni az I-es kapunál a Parlamentbe, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel beszéljenek, és szóbeli petíciót nyújtsanak át neki. Gondáék mögött az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy 200 ember sorakozott fel. Motorosok is megjelentek a helyszínen.
A Parlamentbe igyekvőket a kordonnál Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány és Nagy-Juhák István, a főkapitány közbiztonsági helyettese tartóztatta fel mintegy félszáz rendőr társaságában.
A rendőrfőkapitány arra szólította fel Gondáékat, hogy menjenek vissza a tüntetés kijelölt területére. Tóth Gábor az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni a helyzetről, ugyanakkor a hírügynökség tudósítói úgy tudják, hogy vízágyúkat rendeltek a helyszínre, és szóba került az tömegoszlatás terve is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását