2024. április 18. - Andrea, Ilma

110 éve született a jazz-zongorista

Száztíz esztendeje született és 55 évvel ezelőtt hunyt el a múlt század egyik legkiemelkedőbb amerikai dzsessz-muzsikusa, Fletcher Henderson, aki zeneszerzőként, hangszerelőként és zongoristaként is a legjobbak közé tartozott. A big band korszak kulcsfigu
2007. december 16. vasárnap 19:03 - Hírextra

A Georgia állambeli Cuthbertben született 1897. december 18-án. Hatéves korában már zongorázott, de csak évek múltán vált "kereső" foglalkozásává a zene. Vegyésznek tanult, s tanulmányai közben zsebpénzét kiegészítendő kotta előjátszó lett a Pace-Handy Music Companynál. Egy évvel később a Black Swan Records menedzsereként dolgozott. Nem sokkal később Ethel Waters, a kitűnő jazz- és bluesénekesnő kísérőzenekarának tagja lett. Csakhamar saját együttest alakított, amellyel eljutott a híres New York-i Roseland Ballroomba, ahol több éven keresztül játszott. Együttese az egyik legkedveltebb színes bőrűekből álló zenekarrá fejlődött.

Egészen fiatal volt, amikor már a leghíresebb jazzmuzsikusokkal játszott együtt, köztük Coleman Hawkinsszal, Louis Armstronggal, Don Redmannel és Benny Carterrel. Együttesének éveken át Redman volt a hangszerelője, s újszerű hangzásaival a New Orleans-i stílust honosította meg a bandánál. Redman távozása után maga Henderson vállalta magára a hangszerelést.

Henderson kétségtelen tehetsége ellenére nehezen boldogult, mert üzletembernek nem volt ügyes. A harmincas éveket ismét sztárzenészekkel kezdte: Rex Stewart, Bobby Stark, Benny Morton, Omer Simeon, Chu Berry és mások zenéltek vele. Hiába volt nagyszerű hangszerelő, hiába játszott kitűnő zenésztársakkal, a közönség elmaradt mellőle, az élete küszködés volt.

Az évtized végén, 1939-ben belefáradt: szélnek eresztette zenészeit, és Benny Goodmannél lett hangszerelő - vele már korában is dolgozott. Ismét összekerült Ethel Waters énekesnővel akivel pályáját kezdte, s aki elsőként tűzte műsorára a "St.Louis Blues" című "örökzöldet".

A negyvenes években Hebderson újabb zenekarokat szervezett és oszlatott fel, olykor kiemelkedő zenésztársakkal is dolgozott, de karrierje egyértelműen leáldozóban volt.

1950-ben szélütés érte, s utána már nem tudott visszatérni a pódiumra - 1952. december 28-án meghalt. Több kitűnő lemez maradt utána, ezeket részben saját együtteseivel készítette, részben mások számára vett fel.

Követői között volt Charlie Dixon, Benny Carter, Quincy Jones és sok más, a swinghez és a big band-stílushoz kötődő zenész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását