2024. április 30. - Katalin, Kitti

Baba- és mama védelem az Egészségügyi Minisztériumtól

Az Egészségügyi Minisztérium a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák - közölte a szak
2007. szeptember 17. hétfő 19:56 - Hírextra

A szaktárca közleménye szerint az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen "féllegális tevékenység", amit az európai országokhoz hasonlóan ugyan nem tiltanak, de az európai országoktól eltérően nem is szabályoztak még.

Mint írják, Magyarországon nincs egyértelműen rögzítve, ki választhatja a szülésnek ezt a formáját, mi a közreműködők felelőssége, milyen hátteret kell biztosítani az ilyen szülések lefolytatásához, milyen jelentési kötelezettség áll fenn ezekben az esetekben. Ezért a minisztérium a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit - teszik hozzá.

A készülő "szakmai protokoll" legfontosabb alapelve a baba és a mama biztonsága. A közlemény szerint olyan szabályokat állapítanak meg, amelyek minimálisra csökkentik az otthonszülés kockázatát.

A szabályozás érinteni fogja a közreműködők szakmai végzettségét, a kórházi biztonsági háttér megszervezésének szükségességét, valamint azokat a körülményeket, amelyek megléte esetén nem szabad otthonszülést végezni. Ilyenek lehetnek az anya kora, a terhesgondozás során felmerült, veszélyeztetettségre utaló jelek vagy a korábbi szülések esetén felmerült komplikációk.
Mint írják, a protokoll másik fontos elve a szülő nő önrendelkezési jogának biztosítása. Amikor azonban az önrendelkezési jog és a biztonság szempontjai ütköznek, mindig a biztonságot kell választani - hangsúlyozzák.

"Meggyőződésünk, hogy szabályozott körülmények között, ha nincs veszélyre utaló jel, nem lehet elvitatni a szülő nőktől azt a jogot, hogy az otthonszülés mellett döntsenek" - írják, hozzátéve, hogy az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő szabályozás esetén nincs érdemi kockázati különbség a kórházi és az otthonszülés esetén. Ez természetesen azért lehet így, mert a szabályok elve kizárják, hogy kockázatos esetekben otthonszülést lehessen tervezni.

A közlemény szerint Magyarországon jelenleg - teljesen szabályozatlan körülmények között - évente 5-600 anya hozza otthonában világra gyermekét, ez a szülések 0,5 százaléka. Az európai átlag ennél lényegesen magasabb: 1-2 százalék, a hagyományok miatt pedig Hollandiában mintegy 30 százalék. Magyarországon 2006-ban a kórházakban 97 ezer szülésből 40 csecsemő életét nem sikerült megmenteni (ebből 23 súlyos koraszülés volt), a szabályozatlanság miatt viszont az otthonszülésről ilyen hivatalos adat nem is áll rendelkezésre.

A tárca közleményét megelőzően szombaton Budapesten meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthonszülés során akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A rendőrség az ügyben közigazgatási eljárást indított.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását