2024. április 19. - Emma

Nyílt levél Gyurcsánynak az otthonszülés helyzetének rendezéséért

Nyílt levéllel fordul Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz az otthonszülések hazai helyzetének rendezéséért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet - jelentették be szombaton Budapesten, az otthon született gyerekek találkozóján.
2007. április 7. szombat 19:02 - Hírextra

Magyarországon évente 200-300 gyerek születik otthon előre tervezett módon, de az anyák és az őket segítő szakemberek sok nehézségnek, illetve közigazgatási és büntetőjogi eljárásoknak teszik ki magukat.

A TASZ szerint az Alkotmányban garantált alapvető jogok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülő nők megválasszák, hol és hogyan kívánják világra hozni gyermeküket. Az otthonszülést választó családokat és a számukra segítséget nyújtókat azonban rendszeres jogsérelem éri. Az újszülöttek anyakönyveztetése és gyermekorvosi ellátása sok esetben indokolatlanul nehéz és a segítő szakemberek működésének keretei sem tisztázottak.

Az elmúlt években több egészségügyi miniszter is ígéretet tett a helyzet rendezésére, de a megvalósítás elmaradt. A Szülészeti és Nőgyógyógyászati Szakmai Kollégium szerint Magyarországon nem adottak a feltételek az otthonszüléshez. A TASZ szerint a szakmai kollégiumnak elfogulatlan szabályozásra kellene javaslatot tennie, a többi között ebben is kérik a miniszterelnök segítségét.

Magyarországon az utóbbi időben évente 200-300 gyermek születik otthon előre tervezett módon - mondta a Független Hírügynökségnek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász. A szakember 1989 óta körülbelül 3000 gyerekről tud, akik nem kórházban jöttek a világra. Véleménye szerint ennél többen vannak, de az otthonszüléssel szimpatizáló orvosok, illetve egészségügyi szakemberek titkolják, hogy segítenek ebben az anyáknak, mert féltik állásukat, működési engedélyüket.

Április 7-én, az Otthonszülés napja alkalmából a Születésház Egyesület, az Alternatal Alapítvány és Napvilág Születésház szervezésében másodszor rendezték meg a "pelenkás akciót" Budapesten, ahol 300-400 szülő és gyerek vett részt. Délután az otthon született gyerekek hatodik találkozójával folyatódik a program.

Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását