2024. április 30. - Katalin, Kitti

Tragikus végű otthonszülés - nyilatkozik a szülésznő

Az a kisbaba, aki szombat hajnalban meghalt egy fővárosi szülőotthonban, ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni - nyilatkozta Geréb Ágnes, a tragikus otthonszülésnél jelen lévő szülész-nőgyógyász vasárnap az RTL
2007. szeptember 16. vasárnap 20:39 - Hírextra
Geréb Ágnes azt mondta, hogy mélységesen együttérez a családdal. Hozzátette: mindent megtettek a gyerekért.

Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház alapítója 17 éves klinikai gyakorlattal rendelkezik és legalább ekkora tapasztalattal bír az otthonszülés terén. Az elmúlt 18 évben körülbelül 3300 otthonszülést kísértek végig, az így világra jött babák körülbelül egy ezrelékét vesztették el. Ezek a csecsemők ugyanúgy meghalhattak volna, ha egy kórházban születnek - állítja Geréb Ágnes. A szülésznő elmondta: nem egy ilyen esetet látott a kórházban, ilyenkor csak nagy nehézségek árán tudták kiemelni a magzatot. Volt, aki megúszta, de volt hogy ennek következtében meghalt vagy maradandó károsodást szenvedett a baba. Pedig addig, amíg a nők szülnek, addig kisbabákat is el fognak veszíteni, sőt az anya élete is veszélybe kerülhet. Sajnos kevesen vannak tudatában annak, hogy a szülésbe bele is lehet halni - mondta Geréb Ágnes.

A szülésznő elmondása szerint a szombati szülés komplikációmentesen indult, egészen addig amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában. A szülésben segédkezők minden tőlük telhetőt megtettek, de nem tudták kiszabadítani a babát. Geréb Ágnes közben mentőt hívott, akik a János Kórházba szállították az anyát és magzatát - de a gyermeket már nem tudták megmenteni. Lintner Ferenc, a kórház szülész-nőgyógyász főorvosa azt mondja, egy orvoscsoport várt a nőre és kisbabájára, de már nem tudtak segíteni az újszülöttön. A halál nagy valószínűséggel a vállak elakadásával következett be - mondta.

Az úgynevezett vállelakadás nem ismeretlen a szülészek előtt. Egy évben átlagosan öt újszülött hal bele ilyen komplikációba a kórházakban. Ez egy viszonylag ritka dolog, ezer szülésből 2-5 esetben fordul elő - de minél nagyobb a magzat, illetve minél lassabban halad a szülés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tragikus vége lesz - mondta Csákány M. György szülész-nőgyógyász az RTL Klub Híradójának.

A szülészeti szakmai kollégium szerint jelenleg sem a személyi, sem a tárgyi feltételei nincsenek meg az otthonszülésnek. Az egészségügyi minisztérium jövőre akar törvényt alkotni az otthonszülés szabályairól. A tragédiával végződött otthonszülés óta a 35 éves nyíregyházi nő fizikailag már jobban van. Az ügyben a rendőrség eljárást indított. Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, a szakvélemény várhatóan napokon belül elkészül.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását