2024. május 5. - Györgyi

Kulturális Örökség Napjai Sárospatakon

Idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak ad otthont a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) elnevezésű programsorozat nyitórendezvényének - mondta miskolci programismertető sajtótájékoztatóján Sárospatak polgármestere.
2007. szeptember 13. csütörtök 22:46 - Hírextra

Hörcsik Richárd hangsúlyozta: a település a történelem, a művelődéstörténet és az oktatás területén is példát mutatott minden korban. Úgy vélte: a zempléni város reformkori személyiségei önmagukban is indokolják, hogy az országos rendezvénysorozat megnyitására a Sárospataki Református Kollégiumot választották a szervezők.

A program célja az, hogy a nyilvánosság érdeklődését a kultúra, a művelődés és az építészet különböző szegmenseire irányítsa, és minél több érdeklődőt vonzzon erre a szeptemberi hétvégére - fejtette ki a polgármester.

Mint mondta, a település, a sárospataki Rákóczi-vár, a Nagykönyvtár, és a művelődés többi intézménye is hatalmas erőfeszítéseket tesz a kulturális és a történelmi kincsek közzététele, látogathatósága és kutathatósága érdekében. "Ilyenek pedig bőven vannak Patakon, hiszen a város meghatározó szerepet töltött be a különböző történelmi korok sorsfordító eseményeiben" - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy ebben az évben ünneplik Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját, ami szintén a figyelem középpontjába állította Sárospatakot, hiszen Erzsébet itt született.
Veres László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: nemcsak a zempléni település, hanem a megye kulturális életének is meghatározó eseménye lesz az idei KÖN rendezvénye, ugyanis évről-évre nő a programot kínáló helyszínek száma, sőt idén rekordot is dönthet Borsod.

"Míg tavaly a megye 24 településén, 44 helyszínen várták az érdeklődőket, az idén 37 település jelezte részvételét, több mint százféle változatos programmal" - részletezte.

Hozzátette: a legaktívabbnak Tarcal tűnik, ahol egy híján húsz helyszínen is nyitott kapuk várják a látogatókat, emellett gazdag programot kínál Sárospatak, Sátoraljaújhely, Cigánd és Ózd is, illetve igazi "ínyenceket" várnak Karcsára, ahová a legenda szerint a tündérek templomot építettek.

Szombaton és vasárnap egyébként megyeszerte számos érdekes esemény szerepel a palettán, az épületlátogatások mellett sétatúrán, kézműves bemutatón, filmvetítésen, vagy akár régészeti napon is részt vehetnek az érdeklődők, de kipróbálhatják a szilvalekvárfőzést is - jegyezte meg.

Veres László hangsúlyozta: Borsod megye igazán büszke lehet épített és szellemi örökségére, hiszen az adatok szerint az ország műemlékállományának mintegy hét százaléka a térségben található.
Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Kulturális Örökség Napjai keretében szombaton és vasárnap 260 magyarországi településen mintegy 650 helyszínen rendeznek programokat. Az eseménysorozathoz idén kultúrházak és templomok is csatlakoztak.

A hétvégi országos fesztivál részeként olyan épületek kapui nyílnak meg a közönség előtt, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók. Az idén a Haza és haladás címet viselő programsorozat középpontjában a reformkor és a klasszicizmus építészete áll. Az érdeklődők vezetéses sétákon, koncerteken, beszélgetéseken és vetélkedőkön vehetnek részt.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását