2019. december 8. - Mária

Megjelent Bodrogi Gyula második könyve

A színházról, gyerekkorról, felnőttkorról, az élet különböző helyzeteiről szól Irka firka címmel jelent megjelent kötet - mondta Bodrogi Gyula színművész az elmúlt három évtizedben készült feljegyzéseiből, írásaiból Kaposy Miklós által összeállított könyv pénteki bemutatóján a fővárosi Nemzeti Színházban.
2009. április 10. péntek 22:48 - HírExtra
"Kevés olyan barátom van, aki ilyen idős korában is ilyen nyíltan viszonyul a világ dolgaihoz, aki ennyire figyel arra, amiben él" - méltatta a teátrum igazgatója, Alföldi Róbert az április 15-én 75 éves Bodrogi Gyulát.

A Nemzeti Színház társulatának tagjaként tevékenykedő színész elmondta: évtizedek óta írja feljegyzéseit kis spirálfüzeteibe, azok anyagából még legalább két könyv kitelne. A Konsept-H Kiadó gondozásában szerdán megjelent képes kötet szerkesztését Bodrogi Gyula barátjára, Kaposy Miklósra bízta, aki végül 68 "irkából" állította össze a mintegy 300 oldalas könyvet. "Én is nemrég olvastam először" - vallotta be a színész.

Kaposy Miklós szerint a könyvvel eltöltött másfél év "nagyon harmonikus" volt, egy dologban azonban nem értett egyet Bodrogi Gyulával, aki nem akart életrajzi kötetet, így rövid biográfiáját sem engedte feltenni a hátsó borítóra.

Az élete során számtalan díjjal és címmel kitüntetett színész saját elmondása szerint kerülni igyekezett a dicsekvést, inkább egyszerű gondolatokat kívánt papírra vetni, amelyek esetleg lehetővé teszik, hogy "elbeszélgessen" az olvasóval, anélkül, hogy találkoznának.

Az Irka firkában helyet kapó naplórészletek, rádióműsorokba szánt írások, kabaréjelenetek elé szánt konferansziék és aforizmák felidézik Bodrogi Gyula tizenhét főiskolai fegyelmijének történetét, színházi emlékeit, emlékezetes tanárait és pályatársait, és az író megfogalmazza szelíd, de az iróniától sokszor nem mentes véleményét a vele és körülötte történtekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását