2024. április 28. - Valéria

A magyar sci-fi-író a legjobb

Szélesi Sándort választotta Európa legjobb tudományos-fantasztikus írójának az Európai Science Fiction Társaság (ESFS), amely egy másik magyar alkotót is kitüntetett az ígéretes kezdő szerzőknek járó elismerésével - közölte a Graal Könyvek kiadó az MTI-ve
2007. szeptember 28. péntek 07:13 - Hírextra

Az Anthony Sheenard álnéven író, 38 éves Szélesi Sándor, valamint az ígéretes elsőkötetes alkotónak járó ösztönző díjat kiérdemlő F. Tóth Benedek az elismerést a társaság koppenhágai találkozóján vehette át - olvasható a közleményben.

Szélesi Sándor, író-szerkesztő, forgatókönyvíró történelem-művelődésszervező szakot végzett, ő a Mysterious Universe űropera-sorozat egyik "atyja", szerkesztője. Írt ősmagyar történelmi misztikus regényt, fantasyt, thrillert, harmadmagával létrehozta az Átjáró című sci-fi magazint, jelenleg a Tűzvonalban című magyar filmsorozat forgatókönyvírójaként dolgozik. Legjobb magyar sci-fi regény kategóriában 1998-ban és 2005-ben kapott Zsoldos Péter-díjat, amit tavaly a legjobb sci-fi novelláért vehetett át Galileo című kötetéért.

F. Tóth Benedek a kezdő szerzők ösztönzését szolgáló díjat Mellékhatás címen idén megjelent első science-fiction témájú novelláskötetéért kapta. A 39 éves, földrajz-történelem végzettségű író-szerkesztő számos heti és napilapnál dolgozott újságíróként, szerkesztőként, öt éve tanít a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és szabadidejében ír.

A díjakat az európai sci-fi társaság (ESFS) alapította, amely évente egyszer a tagállamok javaslatára és szavazatainak összesítése után hirdeti ki a legjobbakat, nem kiemelten egy munkáért, hanem az addig végzett tevékenységüket elismerve - ismerteti a közlemény.

A koppenhágai sci-fi találkozón mások mellett részt vett Harry Harrison, a műfaj európai nagymestere, Stephen Baxter, akit A. C. Clarke-kal közösen írt regényei tettek ismertté, illetve Anne McCaffrey, aki fantasy-regényeiről Magyarországon is ismert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását