2024. május 5. - Györgyi

Budapesten készít új lemezt az SBB

Budapesten kezdi új lemezének felvételét a lengyel és a közép-európai progresszív rock legendás együttese, az SBB. Az együttes, amely márciusban a Petőfi Csarnokban koncertezett, novemberben ugyanott ismétel.
2007. szeptember 9. vasárnap 17:31 - Hírextra

Az 1971-ben Katowicében alakult SBB-t az eddigieknél is szorosabb szál köti Magyarországhoz, hiszen az alapító tagok - a billentyűs hangszereken és basszusgitáron játszó Józef Skrzek és Anthymmos Apostolis gitáros-dobos - mellé Németh Gábor, a hazai rockmezőny egyik dobosa lépett.
Az SBB rövidítés eredetileg a Silezian Blues Bandből ered, később a Szukaj, Burz, Buduj - Search, Break, Build - azaz keress, rombolj, építs kifejezést takarta.

Németh Gábor az MTI érdeklődésére megerősítette: az együttes vasárnap este még Katowicében koncertezik, és szeptember 10-én hétfőn érkezik Budapestre. Egy hétig tartózkodnak itt, az új lemez demófelvételeit a Petőfi Csarnokban működő Reaktor hangstúdióban készítik a végleges anyagot szeptember végén Krakkóban veszik fel. A tervek szerint az együttes új lemezén visszatér eredeti, keményebb, dinamikusabb zenei világához.

Novemberben indul az SBB európai turnéja. Lengyelországi városok, Berlin, Prága és Bécs után november 18-án Budapesten a Petőfi Csarnokban mutatják be az új lemez anyagát. Decemberben DVD jelenik meg a lemezbemutató koncertekről.

Az SBB már közvetlenül alakulása utáni első koncertjein fergeteges sikert aratott, Közép-Európa legjobb progresszív zenekara lett. Teljesen egyedi zenéjük a jazz-, a rock-, a blues- és klasszikus zenére épül. Czeslaw Niemen is felfigyelt a különleges trióra és szerződtette saját kísérőegyüttesének. Az SBB 1973-ban az év együttese volt, tagjai az év zenészei lettek.

A trió alapítója, Józef Skrzek hangszerei mellett zenét szerez, hangszerel. Négyéves korától zongorázik, hegedülni is tanult. Koncertzongoristának készült, de eltörte kezét, s hosszú ideig a billentyűket sem érinthette, ezért zeneelmélettel foglalkozott. Az SBB megalakítása után kezdett basszusgitározni.

Anthymos Apostolis gitáros családjával emigránsként élt Lengyelországban. Nyugati rádióműsorok, lemezgyűjtő barátok révén került kapcsolatba a zenével. Kezdetektől "kemény", progresszív rockot és jazzt hallgatott. Autodidaktaként kezdett gitározni, 15 éves sem volt, mikor Jozef Skrzek egy katowicei iskolai zenekarban felfedezte. Virtuóz gitárszólói mellett dob- és ütőhangszer-improvizációi is élmányszámba mennek (a "főállású" dobosok zöménél is ötletesebben-élvezetesebben játszik). Jelenleg Athénban él.

A harmadik eredeti tag, Jezrzy Piotrowski az Egyesült Államokban él, visszavonult a zenétől.
A trió tagja tavaly lett Németh Gábor, aki 1973 óta vezető hazai zenekarokban játszott. Dobolt a Theatrum, a Skorpió, a Dinamit, a Bikini, a P-Mobil együttesben. Játszott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Állami Hangversenyzenekarral. A Németh Gábor Projectet 2000-ben alakította.
A tavaszi koncerten az SBB kielégítette a jazz-rock, a progresszív rock és a blues híveit egyaránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását