2024. április 26. - Ervin

Hárommilliárd a kórházi étkeztetés és a higiénia javítására

Az egészségügyi alap 25 milliárd forintos többletbevételéből hárommilliárd forintot címzetten, a kórházi ellátás színvonalának, ezen belül például az étkeztetés és a higiénia javítására kapnak meg a kórházak - jelentette be az egészségügyi miniszter vasár
2007. szeptember 9. vasárnap 17:39 - Hírextra

Horváth Ágnes az MTI kérdésére elmondta: az intézmények a kórházi napidíj kiegészítéseként kapják meg a pénzt, hogy ez pontosan mennyi lesz, még nem tudni.

A célzott támogatás a betegek komfortérzetének javítását szolgálja - hangoztatta, és példaként említette, hogy van olyan kórház ahol a napi étkezésre fordított összeg nem éri el a 300 forintot sem.
Közölte azt is, hogy a jövő héten szakértői testületet hív össze, amelynek két hete lesz arra, hogy javaslatot dolgozzon ki a kórházi ellátás színvonalának minimumairól. "Elő kívánjuk írni, hogy mi az az étkezés, mi az az ellátás, amely teljesen világosan jár minden betegnek" - mondta, hozzátéve, hogy ezt olyan részletességgel kell elkészíteni, hogy például hányszor kell friss zöldséget és gyümölcsöt kapnia a kórházban fekvő betegnek.

A miniszter azt is mondta, hogy tervei szerint rendeletben is szabályozni fogják ezt.

Az egészségügyi miniszter kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy az egészségügyi intézmények között elosztásra kerülő 25 milliárd forintból a mentőszolgálat arra kap kétmilliárd forintot, hogy folytatódjon a mentési és a betegszállítási feladatok szétválasztása.

Mint mondta, időarányosan ez a 25 milliárd forint volt most felosztható. "Ahelyett, hogy azt kérdeznék, hogy miért nem 1500-2000 milliárd (...) forintot osztunk föl, talán örülnünk kéne annak, hogy itt van ez a 25 milliárd" - fogalmazott, utalva Mikola István (Fidesz) pénteki nyilatkozatára, amelyben felszólította az egészségügyi kormányzatot, hogy az egészségbiztosítási kassza teljes többletét - mintegy 50 milliárd forintot - adja vissza az intézményeknek.

A tárcavezető szavai szerint Mikola István minisztersége idején az volt a szokás, hogy az állam újabb és újabb pénzeket tett bele az egészségügy kasszájába, amit a kórházak soha nem vettek észre. 17 év óta először nyílt lehetőség arra, hogy többletet tudjanak felosztani az intézmények között - mondta Horváth Ágnes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását