2024. május 17. - Paszkál

Az SZDSZ több nőt akar és ezt törvényben határozná meg

Módosító javaslatot nyújt be az SZDSZ a parlamentnek annak érdekében, hogy több női képviselő kapjon helyet az Országgyűlésben -döntött a párt frakciója hétfőn.
2007. május 14. hétfő 17:53 - Hírextra
Ha az Országgyűlés el is fogadná ezt a javaslatot, valószínűleg nem lenne biztosított a honatyák és a honatyák fele-fele aránya a parlamentben, de a nők 25-30 százalékos aránya elérhető lenne -mondta a liberális politikusnő. Az országgyűlési képviselők egy része ugyanis nem listán, hanem egyéni választókörzetben jut be a törvényhozásba, ez utóbbi esetben pedig nem lehet törvénnyel érvényesíttetni az úgynevezett női kvótát. Sándor Klára újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy már a múlt héten előzetesen egyezetetett a kérdésről a többi parlamenti párt női képviselőivel, akik ígéretet tettek arra, hogy saját frakciójukban is megkérdezik támogatnák-e a női kvóta bevezetését. Az szdsz-s kévpiselőnő jövő hétre új találkozót kezdeményez, de az SZDSZ akkor is benyújtja a módosító javaslatot, ha a többi párt nem támogatja. A választási törvény módosításához egyébként a képviselők 2/3-os támogatása kell, így az ellenzék igen szavazataira is szükség van.

Magyar Bálint a sajtótájékoztatón azt mondta, az SZDSZ-ben már többször is napirenden volt a kérdés, így például 1999-ben, valamint 2002 és 2003 között is. Jelenleg körülbelül 11 százalékos a női képviselők aránya a parlamentben, az SZDSZ-t ezt szeretné igazságosabbá tenni a női kvóta bevezetésével, amire több európai országban is van példa -tette hozzá. A liberálisok egyébként saját pártjukon belül mindeképpen szeretnének változásokat elérni a kérdésben, a párt országos tanácsának (ot) következő ülésén vitára bocsátják a javaslatot.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását