2024. április 29. - Péter

Blair szerint az amerikai elnökök sosem fogalmaznak határozottan

A brit kormányfő szerint "senki nem tervez katonai akciót" Irán ellen; Tony Blair ugyanakkor csütörtöki BBC-nyilatkozatában nem volt hajlandó használni korábbi külügyminiszterének kifejezését, amely szerint "elképzelhetetlen" az Irán elleni katonai fellép
2007. február 22. csütörtök 11:50 - Hírextra
Blair, aki csütörtökön adott interjút a BBC rádiónak, az esetleges iráni fegyveres beavatkozásra vonatkozó kérdésre azt mondta: senki nem készít elő, és senki nem akar katonai akciót Irán ellen. Ő maga sem gondolja, hogy egy ilyen beavatkozás helyénvaló lenne. A csütörtöki interjúban Blair úgy fogalmazott: Washingtonban sem ismer senkit, aki katonai akciót tervezne Irán ellen.

A BBC éppen két nappal a csütörtöki Blair-interjú előtt olyan értesülést közölt, amely szerint az amerikai hadsereg Floridában működő központi parancsnoksága már össze is állította az iráni célpontok listáját. Azon nem csupán a nukleáris létesítmények, hanem az iráni légi és haditengerészeti támaszpontok, rakétaállások is szerepelnek, megakadályozandó a nukleáris fejlesztő telepek megsemmisítésének azonnali megtorlását.

Amikor a BBC műsorvezetője visszaidézte, hogy Jack Straw, az előző Blair-kormány külügyminisztere egy korábbi interjúban "elképzelhetetlennek" nevezte a katonai támadást Irán ellen, és megkérdezte Blairtől, hogy ő is használná-e ezt a kifejezést, a kormányfő azt mondta, hogy ő a saját szavait használja.

Straw egy másfél évvel ezelőtti BBC-interjúban - arra a felvetésre, hogy az amerikai kormány nem hajlandó kizárni a katonai beavatkozást - kijelentette: minden amerikai elnök mindig azt mondja, hogy minden lehetőség nyitva van, az Irán elleni fegyveres fellépés azonban "nincs terítéken, nincs napirenden ... azt is mondhatnám, hogy elképzelhetetlen".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását