2024. május 17. - Paszkál

Eltűnt egy Gázába tartó segélyhajó

Nem tudják, hogy hol van a Gázába tartó ír segélyhajó, mivel megszűnt a legénységgel való rádiós kapcsolat - jelentette be a hajó Cipruson lévő bázisa. Izraeli diplomáciai források szerint a teherszállító a palesztin enklávé partjai felé tart. "A hajó továbbra is közeledik Gáza felé" - mondták helyi idő szerint délelőtt 11 órakor a névtelenségük megőrzését kérő izraeli források.
2010. június 4. péntek 11:53 - HírExtra
Izraeli katonai források viszont azt közölték, hogy ők nem tudnak a hajó hollétéről. "Az, hogy hol van a hajó és épp merre tart, egyedül a legénységétől függ"- áll a hadsereg közleményében. A Gázai övezetbe segélyt szállító nemzetközi hajóraj, a Szabadságflottilla részét képező, Rachel Corrie nevű hajó az eredeti tervek szerint szombaton érné el a gázai partokat.

A Free Gaza mozgalom ügyvédje, Audrey Bomse korábban azt mondta, hogy Izrael feltehetőleg zavarja a kommunikációs rendszert, ezért nem lehet tudni, hogy a hajó visszatér-e Ciprusra, vagy folytatja útját Gáza felé. Bomse azt követően közölte ezt, hogy az izraeli médiában olyan információk kezdtek el keringeni, hogy a hajót a bázis visszahívta a kikötőbe.

Az izraeli hatóság még korábban figyelmeztetett, hogy amennyiben az orvosi és iskolai felszerelést, játékokat és cementet szállító jármű megpróbálná megtörni a gázai tengeri blokádot, azonnal egy izraeli kikötőbe irányítják. A zsidó állam szerint a szállítmány részét képező cement nem csak humanitárius célokra használható fel.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Andy David szerdán elmondta, hogy üzenetet küldtek Írországon keresztül a hajó fedélzetén lévőknek, hogy ne közelítsék meg Gázai övezetet, hanem vigyék a segélyszállítmányt az izraeli Asdod kikötőjébe, ahonnan azt az átvizsgálás után továbbküldik a gázai rászorulóknak. E kérésre nem érkezett válasz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását