2024. április 29. - Péter

Kiűzetés a pokolból bemutató

Lehet méltóságban, félelem nélkül, nyugodtan leélni az életet, ez a Kiűzetés a pokolból című könyv egyik központi gondolata - mondta Robert Menasse osztrák író, aki szombaton mutatta be a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent kötetét a Mille
2008. április 27. vasárnap 08:20 - Hírextra
Robert Menasse - akinek a történelmen átívelő zsidóüldözésről szóló kötetét az Ulpius Ház Kiadó jelentette meg magyarul - hangsúlyozta: művében a másik fő motívum az, hogy "a történelem során a felejtés és a banalizálás mindig kéz a kézben jár, ha az ember esélyt kap, elfelejti, honnan jött".

Az Európa sötét múltjáról kemény kritikát megfogalmazó regény címét magyarázva rámutatott: ha az embert nem veszélyezteti semmi, úgy érzi a Paradicsomban van. Történelmi sajátosság, hogy ha valakit valahonnan elüldöznek, akkor eszmél rá, hogy korábban a Pokolban élt. Példaként említette a bécsi zsidókat, akik jól érezték magukat az osztrák fővárosban, de az elűzetés után pokolként tekintettek vissza korábbi életükre. Ugyanez igaz az 1956 utáni Budapestre is - vélekedett az osztrák író.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadság nem azt jelenti, "hogy sült galambok repülnek az ember szájába". Az ember egyetlen boldogsága, hogy azt gondolja, nem lehet megölni, nem szabad kínozni - folytatta, hozzátéve, hogy "a szabadság és a boldogság az őrület folyamatos, homeopatikus felhígítása".

Kitért arra, hogy a kötetben különböző idősávok jelennek meg: a 350 évvel ezelőtti spanyol inkvizíció kora, az 1930-as évek Moszkvája, valamint az 1970-es évek Ausztriája.

Ungvári Tamás író, kritikus szerint Robert Menasse munkájának többféle olvasata van. A Kiűzetés a pokolból című könyvben megjelenik az örök üldözöttség metaforája: "a Pokolból megyünk el és oda tartunk" - fogalmazott Ungvári Tamás, hozzátéve: a kötetben szereplő két történet egymásra másolható, egyik a másikból érthető meg, a 17. századi Portugáliából való kiűzetés és a modern Bécs ironikus kontrasztot alkot.

"A rendkívüli színvonalon megírt regényben a közös emberi sors megjelenik a zsidó sorsban, a zsidó sors pedig a közös emberi sorsban" - vélekedett Ungvári Tamás.

Robert Menasse a kortárs osztrák prózairodalom középnemzedékének egyik legjelentősebb képviselője. Írói nyelvezete olykor játékos, máskor finoman szarkasztikus. Írásainak gyakori témája a napjainkban is jelen lévő, olykor látható, máskor lappangó antiszemitizmus.

A Kiűzetés a pokolból (Die Vertreibung aus der Hölle) megrázó és nevettető, komoly és groteszk regény, Robert Menasse főműve, amely eredetileg 2001-ben jelent meg, és magyarul korábban nem volt olvasható.

Az író 1954-ben született Bécsben. Egyetemistaként Bécsben, Salzburgban és Messinában tanult. 1981-től 1988-ig előadóként dolgozott Sao Paulo-i Egyetem Irodalomelméleti Intézetében. Első jelentős írása, a Sinnliche Gewissheit (1988), egy önéletrajzi ihletésű történet, a brazíliai száműzetésben élő osztrákokról szól. 1990-ben elsőként tüntették ki a Heimito von Doderer-díjjal. Későbbi regényei: Selige Zeiten, brüchige Welt (1991), Schubumkehr (1995). Európába való visszatérése óta Berlinben és Amszterdamban is megfordult. Jelenleg Bécsben él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását