2024. április 29. - Péter

Valódi étteremkritikák egy új kötetben

Független, magyar és külföldi profik által, titokban készített értékelések alapján mutat be mintegy 150 budapesti és vidéki éttermet az Alexandra Kiadó új kötete. Az Étterem és borkalauz 2008 című kiadványt, amely a világhírű francia GaultMillau pontozási
2008. április 26. szombat 20:48 - Hírextra
A bemutatóra Magyarországra érkezett Christian Meyer nemzetközi éttermi inspektor, aki már több mint 20 éve nemzetközi étteremteszteléssel, illetve az utóbbi időben ezek szakmai ellenőrzésével foglalkozik, és a kiadvány szakmai színvonalát garantálta közreműködésével. A szakember az MTI-nek nyilatkozva elmondta: legalább 10 éve itt lett volna az ideje, hogy a magyar vendéglátás - nagy hagyományai és híre ellenére - szembesüljön saját hibáival, amelyben segítették volna a tesztelők, és azóta már megtörtént volna egy jelentős minőségi előrelépés.

Christian Meyer maga is kiváló szakács, aki egy Michelin-csillagos étteremnek volt a séfje Heidelbergben, és a világ számos országában tesztelt már vendéglőket. Magyarországon is több alkalommal járt, és bár lát fejlődést, úgy véli: bizonyos téren még mindig el van maradva a magyar vendéglátás. A friss, helyi, magyar alapanyagok alkalmazása még kevés helyen jellemző, ami arra utal, hogy az élelmiszeriparon is nagyon sok múlik - jegyezte meg.

Molnár B. Tamás, a könyv ötletembere és szerkesztője elmondta, hogy nem volt könnyű dolguk, hiszen az eddigi magyarországi gyakorlattól teljesen eltérő módszereket alkalmaztak az éttermek meglátogatásánál. Figyelmen kívül hagyták a magyar vendéglátásban szokásos, eddig jobbára egymásnak adományozott minőségi kitüntetéseket és kiadványokat, amelyek nem ritkán megvásárolható címet takarnak.

Elindult ugyanakkor a közelmúltban egy olyan éttermi kritikai irányzat is, amely feketén-fehéren leírja, hogy a patinás, nagy tekintélyű magyar éttermekben sem mindenki tapsol ebéd után felállva, és hogy alapvető hibákat követnek el olykor drága, luxus helyeken is - mutatott rá Molnár B. Tamás.

A mintegy 150 budapesti és vidéki éttermet tartalmazó Étterem és borkalauz 2008 című kiadvány alapvető elvei a névtelenség, a függetlenség, az objektivitás és az egységes megítélés voltak. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon a külföldön alkalmazottakkal azonos kritériumok szerint dolgoztak a kritikusok, így a magyar vendéglátó egységek bekerülnek egy nemzetközi koordinátarendszerbe.

A tesztelésnél fontos szempont volt, hogy milyen az alapanyag, a kivitelezés, az eredeti íz megőrzése, az ár és a teljesítmény viszonya, és hogy viszonylag állandó legyen a minőség, de értékelték a megbízhatóságot, az adekvát szervizt és a borlap színvonalát is.

A maximum a 20 pont, de ennyit nagyon kevés étterem érdemel ki a világon, és a kötetben szereplő magyar éttermek közül egyiknek sem sikerült. A 10 pont alatti éttermek a GaultMillau-nál be sem kerülnek a kalauzba, de azért a magyar kiadványban jó néhány ilyen is szerepel - némelyik itthoni viszonylatban igen nagynevű, népszerű, forgalmas hely. A kalauz a borházakat és a borokat illetően sem "szívbajos".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását