2024. április 30. - Katalin, Kitti

Térképek a világ legnépesebb országáról

Teljessé vált a Gizi Map térképkiadó néhány éve indult kínai sorozata: a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szombaton megrendezett bemutatón már öt térképe sorakozott a világ legnépesebb országáról.
2008. április 26. szombat 20:35 - Hírextra
Idén a sorozat befejezéseként a Kína egészét megjelenítő, 1:1 475 000 méretarányú, üzletembereknek és turistáknak szánt változat készült el - mondta el az MTI-nek Bassa Gizella kartográfus, aki 1992-ben hozta létre ma öt szakemberrel dolgozó vállalkozását. A cég kezdetben a Szovjetunió utódállamaira szakosodott, korábban a jobbára csak orosz nyelven (vagy egyáltalán nem) hozzáférhető térképeket adta ki a nyugati közönségnek megfelelő változatban; ezekkel vívta ki magának a vállalkozás a helyet a nemzetközi piacon, s ma már 43 országba szállítja 45 különböző országról készített termékeit.

Valamennyi térkép kiadását hosszú előkészítő munka, adatgyűjtés, a kínai féllel való kapcsolat, több helyszíni utazás előzte meg, ezek tették lehetővé, hogy az ország jelenlegi, gyorsan bővülő úthálózatának minőségét az európai szemlélet szerint mutassák be. Az autós és egyben hegy-vízrajzi térképeken nagy gondot fordítottak a turisztikai nevezetességek, természetvédelmi területek, a világörökség részeinek minősített értékek (így a több ezer kilométer hosszú Nagy Fal) jelzésére.

A Gizi Map sorozata érzékelteti a világ legnépesebb országának mai dinamikus fejlődését, látható, mint sűrűsödik a sztráda-pókháló (a már elkészült szakaszok mellett feltünteti a készülő részeket is), jelölték rajta a belső repülőtereket és a nyári olimpiai játékok színhelyeit is, hiszen a pekingi ötkarikás játékok eseményeibe több más kínai város is bekapcsolódik.

A kínai térség feldolgozásához Bassa Gizella egy 11 éve tartott londoni szakkonferencián kapta az első indíttatást: a tanácskozáson a kínai kolléga megajándékozta egy országáról szóló sorozattal. Ekkor ismerték fel munkatársaival, hogy miközben Kína fontossága egyre nő, a rendelkezésre álló publikációk - főleg a távoli vidékek tekintetében - elsősorban kínai belső fogyasztási szempontokat elégítenek ki.

A sorozat kiadását 1998-ban határozták el azzal a szándékkal, hogy nemcsak az egész országról készítenek általános lapot, hanem az Európához hasonló nagyságú birodalom különböző részeit is bemutatják. Ennek megfelelően először az északnyugati térséget, Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területet ábrázoló 1:1 200 000 méretarányú térképet készítették el, majd sorra következett a hasonló tibeti, közép-kínai (a legfejlettebbnek tekintett keleti partvidéket is magában foglaló) és végül az északkelet-kínai lap, s csak ezután zárta le a munkát az ország egészének ábrázolása. Persze a "részlapok" is óriási, akár 5-6 Franciaországnak megfelelő térségeket mutatnak be, ezek mindegyikén több ezer helység szerepel pinjin jelöléssel, vagyis a kínai írásjegyek latin betűs, kínai rendszerű fonetikus átírásával.

A sorozat sikeres üzleti stratégia volt a termékeinek oroszlánrészét külföldön értékesítő vállalkozás számára. Bassa Gizella azzal büszkélkedhet, hogy azok közül, akik részletesebb és világnyelveken jelzett latin betűs térképeket igényelnek, igen sokan az ő kiadványaival utaznak Kínába Európa országaiból és máshonnan is - főleg az elsőként megjelentetett hszincsiangi és a tibeti lapok töltöttek be hézagpótló szerepet, míg a továbbiak esetében az a vonzerő, hogy Kína leggyorsabban fejlődő, legnagyobb idegenforgalmi érdekességű térségeiről adnak információt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását