2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Móra Kiadó újdonságai

Klasszikus versek és történek új kiadásaival, de vadonatúj kötetekkel is készült a Móra Kiadó a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amelyen szombaton mutatták be gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is szóló kínálatukat.
2008. április 27. vasárnap 06:53 - Hírextra
A Móra Kiadó vezérigazgatója a tavalyi évet összegezve elmondta, hogy szép eredményeket értek el 2007-ben. Bár az előző évhez képest 24 ezer kötettel kevesebbet, 594 ezer kiadványt adtak el, az értékesítésből származó bevételük 80 millió forinttal 530 millió forintra nőtt. A kiadó tavaly 142 könyvet jelentetett meg, 12-vel többet mint 2006-ban.

Az idei újdonságok közül a vezérigazgató először három klasszikust emelt ki: Petőfi Sándor Arany Lacinak, Móricz Zsigmond A róka meg a favágó és Móra Ferenc A gavallér zsiráf című története a 3-6 éves korosztálynak szól.

A könyvfesztiválra jelentették meg Végítélet címmel a Démonvilág sorozat hatodik kötetét, amelynek szerzője, Darren Shan idén a kiadó díszvendége. Vámpír sorozatának első kötete, a Rémségek Cirkusza hangoskönyv formátumban, Bódy Gergő tolmácsolásában kapható - fűzte hozzá Cs. Tóth János, kiemelve, hogy a szerző, aki másodszor jár Magyarországon, vasárnap 10 és 12 óra között a Millenáris Fogadóban dedikál.

Mint azt a vezérigazgató elmondta, a Móra Kiadó kiemelt fesztiváli újdonsága Cseh Katalin Sárkánykórus című verseskötete, amely egy hétfejű sárkány mindennapi megpróbáltatásait ismerteti a gyermekekkel, és amelyet Kállai Nagy Krisztina rajzai tesznek még élvezetesebbé.
A felnőtteknek szóló kötetek közül Cs. Tóth János megemlítette Janikovszky Éva A lemez két oldala című művét, amelyet a szerző a kilencvenes évek végén írt. A kötetben, amelynek címe arra utal, hogy minden történetnek két olvasata van, az író a maga frappáns, szellemes módján tart a felnőttek elé tükröt - jegyezte meg.

Merényi Ágnes, a Móra Kiadó főszerkesztője szerint a Csinnadratta című könyv olyan színes és izgalmas, mint egy jó cirkuszi előadás. Dallos Jenő - akit a Lúdas Matyi karikaturistájaként ismerhetnek sokan - humoros rajzaival kelti életre a manézs varázslatos világát. A rajzok mellett olvashatók a legszebb cirkuszos versek, többek között Apollinaire, Babits Mihály, Weöres Sándor, Pilinszky János és Csukás István alkotásai.

Stephen Biesty aprólékos részletességű rajzai a három ókori civilizáció, Egyiptom, Róma és Hellász rejtett titkait mutatják meg. Templomokba, a fáraók és császárok palotáiba és a közrendűek otthonaiba pillanthat be, aki kézbe veszi a művet. Körülnézhet a piacon, a kikötőben, ellátogathat esküvőre, temetésre, cirkuszba vagy a gladiátorjátékokra.

Balázs Ágnes Lufi és a boszorkányfarsang című kötete a Pöttyös sorozat legújabb kiadványa. A Móra X sorozat szintén új darabbal bővül: a nagyobb kamaszoknak szól a Kit érdekel a szerelem? A Mesterdetektív sorozat legújabb kötetében pedig három lány kalandjait olvashatják Chloé és a zsaru címmel.

A Tudor-ház krónikája a Móra Kiadó új történelmi sorozata. A királynő hírnöke címmel megjelenő első kötet Anglia történelmének egyik legkegyetlenebb korszakába kalauzolja el az olvasót. A sorozat következő kiadványa pedig A véreskezű király címmel VIII. Henrik sorsát meséli el.

Eposz, antik versforma, tanmese, dráma, verses mese, regényfolyam és novella stílusparódiáját gyűjti egy kötetbe Ördögh Ottó VIP című alkotása. Megismerhető belőle Homérosz, Anakreón, Platón, Ezópus, Dante, Petrarca, Puskin, Gogol, Proust vagy Borges legmarkánsabb írói stílusjegye.

Munkatáborok, erőltetett menetek, fogság, hadbíróság. Igaz történetet mesél el Váradi Z. Ferenc Szökőév című művében. A kötet hiteles krónika a háború végéről, a magyar holokausztról és a mindenen túljuttató derűs életerőről - mondta Merényi Ágnes a kiadó újdonságait ismertetve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását