2024. április 29. - Péter

Európa Matiné

Ingo Schulze író, a németországi rendszerváltás nagyregényeként emlegetett Új életek című kötet szerzője, valamint Bret Easton Ellis amerikai alkotó, az Amerikai Psycho írója volt a vendége a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Európa Matiné című műso
2008. április 26. szombat 19:02 - Hírextra
Barna Imre, az Új életek című kötet gondozó Európa Könyvkiadó vezetője elmondta: a levélregény főhőse, a levelek írója arról a korról, az NDK fennállásáról mesél, amikor az emberek még nem tudták, milyen lenne az élet a berlini fal nélkül, vagy milyen lenne, ha a Checkpoint Charlie-nál, a leghíresebb katonai ellenőrzőpontnál nem kellene megállni.

Ingo Schulze a történetet összefoglalva elmondta: a főhős álma az volt, hogy keleten éljen és szenvedjen, egyszer pedig nyugatra disszidáljon és ott ünnepeljék. Tehát a rendszer ellensége volt, de ugyanakkor szüksége is volt a kettéosztott világra, hogy megvalósítsa álmát. Amikor pedig észrevette, hogy a rendszer bomlani kezd, bepánikolt. Ingo Schulze különleges alkalomnak nevezte, hogy könyvét egy olyan országban mutatják be, amely a keleti tömbhöz tartozott.
Visszaemlékezett az NDK különleges helyzetére, mivel a "keleti blokk" többi országához képest nyugati volt, a nyugatiakhoz képest pedig keleti, ez egyszerre volt áldás és átok a benne lakók számára.

Hangsúlyozta: a volt szocialista országok lakóit a nyugat felé közeledésben összeköti az egymástól némileg különböző, de mégis létezett szocializmus tapasztalata, az emberek fél szavakból, utalásokból is megértik egymást.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy az NDK-ban az átalakulás sokkal gyorsabban végbement, mint Magyarországon, ahol ugyan előbb elkezdődött a liberális hangulat, de sokkal tovább tartott az átmenet.

A kötetben minden ambivalens, kétértelmű - fogalmazott a szerző, majd hozzátette: a regény végén eltűnő főhős történetét egyszer talán majd folytatja.

Bret Easton Ellis, a könyvfesztivál amerikai díszvendége egyebek mellett arról szólt: általában nem hagyja, hogy a kiadó a kézirathoz képest túl sok változtatást kérjen tőle. Hangsúlyozta: évekig dolgozik egy-egy regényén, közben sok segítséget kér, de amikor elkészül, úgy érzi, az elkészült mű tökéletes.

Bret Easton Ellis első, azonnal sikert aratott könyvét, a Nullánál is kevesebb című regényt az első oldalon Joe McGinnissnek ajánlja. Ezzel kapcsolatban az alkotó elmondta: a férfi irodalomtanára volt a főiskolán, és sok biztatást kapott tőle, valamint a Nullánál is kevesebb kéziratát is ő olvasta először. Hozzátette: az élet furcsa játéka, hogy ő maga pedig a tanár fiának mentora lett.

"Az írás választja az embert, nem az ember az írást" - fogalmazott Bret Easton Ellis, hozzátéve, hogy amikor például az Amerikai Psychót megírta, akkor érezte ugyan, hogy valami egyedülállót alkotott, de nem gondolta, hogy mások is így látják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását