2024. július 27. - Olga, Liliána
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A legelterjedtebb önvédelmi eszközök

Ha rendszeresen böngészed az internetes fórumokat vagy a közösségi oldalakat, akkor biztosan belefutottál már olyan diszkurzusokba, amelyek azt vitatták, hogy a kevés itthon legális önvédelmi eszköz közül melyik a leghatékonyabb.
2023. november 17. péntek 11:01 - HírExtra

Nos, erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, mivel az adott felhasználási körülménytől, a szituációtól és a felhasználótól is függ, hogy melyik működik a legjobban. Csak úgy fogsz tudni dönteni közülük, ha tisztában vagy az egyes eszközök előnyeivel és hátrányaival, amelyeket a mai cikkünkben megpróbálunk összefoglalni.

Hangriasztó

A legtöbben azért is használják előszeretettel a Combat Zone-nál kapható hangriasztókat, mert ezek a kompakt, apró kis eszközök akár 120 dB-es hangjelzés elérésére is képesek, amely rendkívül irritatív az avatatlan fülnek, vagyis a tolvajt, az illetéktelen behatolót, a besurranót garantáltan azonnal megzavarja a tevékenységében.

Ráadásul rendkívül egyszerűen is működnek. A táska belsejéhez kell őket erősíteni, a kioldózsinórjukat pedig a zipzárhoz kötni, így ha netán valaki megpróbálna valamit kiszedni a hátizsákodból, akkor erős hangjelzéseket küldve azonnal működésbe lép.

De egyébként léteznek az agresszív magatartást tanúsító kutyák ellen bevethető ultrahangos riasztók is, amelyek különlegessége, hogy olyan hangtartományt érnek el, ami csak a fenyegetést jelentő állatokra hatásos 100%-ban. Ezt pedig a kibocsátott ultrahang a többszörösére erősíti fel, epilepsziás roham közeli állapotba hozva az állatot, hogy képtelen legyen végrehajtani a támadást.

Gázspray, paprikaspray 

A gázspray szintén egy igazán kedvelt önvédelmi eszköznek minősül, mivel nagyobb területen szórja szét a permetet, így nem kell vele célozni, és több támadó ellen is bevethető. De pontosan emiatt zárt térben, valamint szembeszélben egyáltalán nem hatásos. 

A kapszaicin-kivonatot tartalmazó paprikaspray a gázspray modernebb változata. Csak azt teszi harcképtelenné, akit lefújtak vele - elvakítja a támadót, a bőrrel érintkezve pedig égető fájdalmat okoz, és akkor még a légzési nehézségeket nem is említettük. Sajnos azonban az előbbivel ellentétben közterületen nem használható, a jogszabály nem engedi meg.

Gumilövedékkel tölthető muzeális és gázriasztó fegyverek

A cikk végére hagytuk a gumilövedékkel tölthető muzeális és a gázriasztó fegyvereket, amelyek otthoni védelemre idelisabbak, mint a sima gázpatronok. A patronokat zárt térben alkalmazva nemcsak a támadót, hanem magadat is hatástalanítanád.

Az általuk okozott fájdalommal éppen annyi időt nyerhetsz, hogy el tudd hagyni a támadás helyszínét, vagy segítségéért tudj folyamodni. Sajnos azonban közterületen ezek sem viselhetők, de otthon tartásuk semmiféle engedélyhez nem kötött és zárt dobozban bárhová magunkkal vihetjük.

Reméljük, hogy ez a kis írásunk hasznosnak bizonyult. A cikk befejezéseképpen még arra szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy ezek az eszközök legtöbbször nem kizárják, hanem kiegészítik egymást. Érdemes lehet tehát akár többet is használni közülük.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását