2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vagyonmegosztás váláskor: ezeket érdemes tudni

A mai világban nem ritka, hogy az együtt töltött gyönyörű évek ellenére a házasság válással végződik. Ilyenkor elkerülhetetlenül felmerül a házastársak között a vagyonmegosztás kérdése. Amennyiben a párok nem kötöttek a házasság megkötése előtt vagy annak időtartama alatt házassági szerződést, úgy rájuk a Polgári Törvénykönyv vagyonmegosztásra vonatkozó általános rendelkezései az irányadók. A vagyonmegosztással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Dr. Andirkó Balázs debreceni ügyvédet, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda alapítóját kérdeztük.
2022. szeptember 19. hétfő 10:13 - HírExtra

Mi tartozik pontosan a házassági vagyonba?

Dr. A.B.: A vagyonmegosztás legelőször is mindig egy úgynevezett vagyonmérleg felállításával kezdődik, amelyben meghatározzuk a felek vagyonát. Már itt fontos megemlíteni, hogy a vagyonmérleget két fő részre kell osztani: az egyik a különvagyon, a másik a közös vagyon.

Főszabály szerint a közös vagyonba tartozik minden, amit a házasság megkötése után szereztek a házastársak. Fontos kiemelni, hogy nemcsak az ide sorolható vagyontárgyak, hanem azok terheit is (pl. adósság, közösen felvett hitel) kötelesek a házastársak viselni. A különvagyon alá sorolhatók a házasságkötést megelőzően már meglévő, valamint a házasság alatt ajándékba kapott vagy örökölt tárgyak, a szokásos méretű személyes használati tárgyak, a különvagyon értékén hozzájutott vagyontárgyak, illetve a különvagyon helyébe lépett értékek.

Hogyan történhet meg a vagyonmegosztás?

Dr. A.B.: Házassági szerződés hiányában a Polgári Törvénykönyv által rögzített megosztási szabályok lesznek az irányadóak a vagyon megosztása során. Amennyiben a feleknek sikerül békés úton, közösen megegyezniük vagyonuk sorsáról, úgy egy hosszadalmas peres eljárás nélkül lezárhatják a vagyonmegosztás folyamatát. A vagyonközösség megszüntetését – a későbbi viták elkerülése érdekében – érdemes ügyvéd által szerkesztett okiratba foglalni. Ha a közös vagyonban ingatlan is szerepel (ami egy házaspár esetében teljesen természetes lehet), abban az esetben egyenesen elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés az ingatlan-nyilvántartási átvezetés miatt.

Ha a házastársak békés úton nem tudnak megegyezni egymás között, akkor bármelyik fél a bírósághoz fordulhat a vagyonközösség megszüntetése érdekében. Egy vagyonjogi per hosszadalmas, költséges és általában nyilvánosan zajlik – így esetekben kellemetlen helyzeteket teremtő – tárgyalás, ezért álláspontom egy korrekt ügyvéd a felek érdekeit szem előtt tartva mindenáron a közös megegyezéssel történő vagyonmegosztásra kell, hogy törekedjen. Az egyezség egyébiránt a vagyonjogi per során is megtörténhet, a közös megegyezést ilyenkor a bíróság hagyja jóvá.

Ki mire jogosult vagyonmegosztás során?

Dr. A.B.: Ami a vagyonmegosztást illeti: a per alatt az egyes vagyontárgyak tulajdonjogának és azok értékének meghatározásakor a bíróság elsősorban a felek egyező nyilatkozatát veszi figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a felek által előadottak alapján felállításra kerül a vagyonmérleg, a szerzés körülményeinek bizonyítása pedig a házastársakra hárul. Ha az adott tárgyon teher áll fenn, azt természetesen el kell számolni, de a továbbiakban az a fél viseli a költségeket, aki a megosztást követően lett a dolog tulajdonosa.

A vagyonközösség megszűnésekor meglévő közös- és különvagyon kiadása elsősorban természetben történik. Ez alól kivételt képez, amikor a vagyonelemek okán nem lehetséges természetben elosztani azokat, vagy a szétválasztásuk jelentős értékcsökkenéssel járna. Megfelelő ellenérték fejében is hozzájuthat a házastárs a vagyontárgyhoz (pl. az egyik fél kifizeti az autó vételárának felét, így ő viheti el a járművet). Végezetül az is egy elfogadható opció, ha a házastársak értékesítik a dolgot, a kapott összeget pedig a tulajdoni hányadoknak megfelelő módon felosztják – ez általában felezést szokott jelenteni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását