2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Le kell állítani a Fertő tavon zajló természetpusztító beruházást!

Nyílt levélben követeli Brenner Koloman a Fertő tavi természetkárosítás leállítását.
2022. augusztus 24. szerda 13:12 - HírExtra

Nyílt levél Lázár Jánosnak

Tisztelt Miniszter Úr!

 

A soproni régió egyik országgyűlési képviselőjeként fordulok Önhöz ebben a nyílt levélben a Fertő tó ügyében, s egyben kérem, hogy Miniszter Úr fogadjon egyeztető tárgyalás céljából. A beruházással kapcsolatban először 2018 novemberében, egy képviselői fogadóórámon ültünk le többen, csónaktulajdonosok - mint egykoron édesapám is -, vállalkozók, a Fertőt és környezetét féltő polgárok. Ekkor tudatosult bennünk, hogy mit tervez a Fidesz: megalomán hotelberuházást, teljes táj- és környezetidegen jachtkikötővel.

Természetesen nem a fejlesztés, a fejlődés ellen ágál senki sem, azonban látni kell, hogy mit bír el a tó és a környezete. Egy olyan beruházást igen, amely figyelembe veszi a tavat és élővilágát, a környékbeli települések és polgárainak érdekeit, s igen, a cölöpházak fontosságát is, amelyeket vissza kell építeni, ha már felháborító módon, a jogi viták végleges eldöntése előtt bontották le őket, sőt, a tulajdonosokkal akarják kifizettetni a bontás árát!

A Fertő tavon zajló gigaberuházás teljesen ellenkezik a helyiek érdekeivel és minden korábbi stratégiai, fejlesztési tervvel. Amellett, hogy ezt a pusztító beruházást haladéktalanul le kell állítani, átfogó és a környék természeti és kulturális értékeihez, kapacitásához igazodó tervek megvalósítására van szükség, ennek szükségességéről egy interjúban Miniszter Úr is beszélt, s vannak konkrét javaslataink is, amelynek néhány részletét is ismertetném:

A Fertő tó és környéke a történelmi nyugat-magyarországi régió kiemelt természeti kincse és az UNESCO világörökség része, emellett a magyar és az osztrák oldalon is a helyi turizmus kedvelt célpontja. Akik ismerik a környék sajátosságait, azok tisztában vannak vele, hogy a Fertő tájának fejlesztése elengedhetetlen, az azonban, hogy a részletesen kidolgozott stratégiai tervek és a helyi civilek, cölöpház- és hajótulajdonosok konstruktív hozzáállásának dacára egy már 4 éve lezárt stranddal, és a természeti, valamint a hagyományos épített kincsek elpusztításával járó, tájidegen és a hagyományos falusi turizmusra, valamint a természeti értékekre nézve is veszélyes gigaberuházás kezdődött a Fertő partján, elfogadhatatlan.

 

Különösen aggályos a jelenleg zajló beruházás abból a szempontból is, hogy a kétségtelenül szükséges fejlesztések lehetséges volumenét és koncepcióját, valamint a turizmusra, kulturális és természeti kincsekre gyakorolt hatásáról nem készült előzetes tanulmány, amelynek alapján ésszerű döntések és a helyiekkel történő egyeztetés mentén lehetne megvalósítani a fejlesztéseket. Ennek érdekében kérjük Miniszter Urat egy a Fertő tó és környékének fejlesztését vizsgáló hatástanulmány elkészítésének biztosítását, a Fertő ugyanis nem kizárólag a régió, hanem Magyarország egyik legfontosabb, ráadásul határokon átnyúló természeti és kulturális kincse. A hely szelleme és a térség objektív (ökológiai) adottságai okán a fejlesztések során prioritást kell adni a zöld megoldásoknak, beleértve mind a turisztikai szolgáltatók által kezdeményezett fejlesztéseket, mind pedig az infrastrukturális vagy a vonzerő típusú beruházásokat.

Elvárás, hogy a beruházások, a fejlesztések és a szolgáltatások is a környezetbarát megközelítést helyezzék előtérbe. Fontos a kis szálláshely-kapacitások építésének, illetve felújításának ösztönzése, valamint számos olyan, jelenleg használaton kívüli épület áll rendelkezésre a környéken, melyek fejlesztésével a Fertő-part túlterhelése nélkül is jelentős szálláshely-kapacitások nyílnának meg a régióban (többek között négy használaton kívüli szálloda is van Sopron egyik legszebb területén, a Lővérekben, de más, szállodának alkalmas épületek bevonása is elképzelhető lenne). 

Ezen kívül különösen fontosnak tartjuk a jelenlegi pusztító gigaberuházás miatt elpusztított cölöpházak rehabilitációját, ezek ugyanis a környék hagyományos épített örökségét képezik, régiós és nemzeti érdek is a védelmük. A környezetvédelem kérdése a jelenleg zajló, természeti kincseket veszélyeztető gigaberuházás miatt rendkívül aggasztó. Ennek érdekében javasoljuk, hogy a részletes, környezetvédelmi kérdésekre is kitérő stratégiai tervek és a helyi szakértők, valamint civilek szempontjainak figyelembevétele mellett támogassuk a Fertő tó természetese biodiverzitásának rehabilitációját és védelmét, a Fertő ugyanis nem kizárólag a régió, hanem Magyarország egyik legfontosabb, ráadásul határokon átnyúló természeti kincse.

Várom Miniszter Úr megtisztelő válaszát és időpont-javaslatait!

 

Budapest, 2022. augusztus 23.

 

Üdvözlettel,

Dr. Brenner Koloman

országgyűlési képviselő

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását