2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Projektterv készítése az üzleti sikerhez

Jól felépített projektre feltétlenül szükség van az üzleti sikerhez. A tervezés alapozza meg az eredményességet. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni a tervezés során.
2022. május 16. hétfő 09:42 - HírExtra

A projektterv a szolgáltatások vagy termékek megtervezését jelenti. Tartalmazza a projektcélt és az eléréséhez vezető megvalósítási lépések ütemezését. Továbbá a részét képezik a résztvevők és a költségek. Mindenképpen időt kell szánni a kidolgozására, annak érdekében, hogy sikeres legyen a projekt.

Fontos a cél meghatározása és a piackutatás

Az első lépés a projekt céljának meghatározása és a piackutatás. A piaci igények felmérésével csökkenthető az üzleti kockázat, illetve biztosítható az eredményesség. Következő lépésként meg kell határozni, hogy kik a projektért felelős személyek. Egy személy is lehet, de egy csoportot is ki lehet jelölni a cégen belül. Továbbá azt is meg kell határozni, hogy kik vesznek részt a megvalósításban: megrendelő, menedzser, csapat, külsős résztvevők, üzleti szakértők.

Következő lépésként meg kell határozni a projekt terjedelmét és hatókörét. Fontos, hogy minél részletesebben legyen kidolgozva az idő és a költség. A bevételi oldal stratégiai alapja a számlázás, amit ugyan csak lehet többféleképpen csinálni. Például lehetőséget ad-e a termék vagy szolgáltatás folyamatos teljesítésű számlák kiállítására, ami automatizálható és időt takarít meg. Mindenképpen ki kell térni a következőkre a projekt terjedelmének meghatározásakor: mit vár el a megrendelő, mi a résztvevők célja, a további szereplőknek milyen szempontjaik vannak, és mik a leszállítandó munkacsomagok.

Fontos lépés a munkafázisokra történő osztás

A következő fontos lépés a feladatok szekcionálása, vagyis a projekt munkafázisokra, kisebb részekre osztása. Kétféle feladattípus van a projektek esetén: az összefoglaló feladat és a munkacsomagok. Az összefoglaló feladat lehet például egy előadás, melynek munkacsomagjai többek között az előadási anyag elkészítése, az előadás megszervezése és lebonyolítása.

Ezt követően kell sort keríteni a költség és az időtartam tervezésére. A költség tervezése során a nem várt kiadásokra is gondolni kell. A megfelelő tervezés rendkívül fontos, ugyanis ez az alapja a sikeres megvalósításnak. A segítségével azt is meg lehet határozni, hogy az adott projekt pontosan mikor térül meg a vállalat számára. A költségtervezés során az összes kiadást és bevételt figyelembe kell venni, törekedni kell a részletességre.

Jól működő kommunikációs tervre is szükség van

Az utolsó lépés a kommunikációs eszköztár meghatározása. Annak érdekében, hogy a projekt valóban sikeres legyen, mindenképpen szükség van egy jól működő kommunikációs tervre. Ugyanis ez a terv fogja elősegíteni a projekten belül és kívül egyaránt a hatékony kommunikációt.

A cél az, hogy a kommunikációs folyamatok egyértelműek legyenek, és minden résztvevő könnyen hozzáférhessen a kivitelezéshez szükséges adatokhoz és információkhoz. Fontos, hogy a kommunikációs terv pontosan rögzítse, hogy ki, mikor és mit csinál.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását