2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Érdemes hetente többször biciklire pattanni

Aki rendszeresen kerékpározik, egészségesebb maradhat – de mi áll a kijelentés hátterében? Sorra vettük a biciklizés legfőbb jótékony hatásait. Kiderül, hogy a napi rendszerességű kerékpározás nem csak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is segíti.
2021. november 15. hétfő 13:03 - HírExtra

A kerékpározásra gyakran az ideális testsúly elérését segítő tevékenységre gondolunk. Mivel a rendszeres biciklizés jelentős mennyiségű kalóriát éget el, így valóban alkalmas a felesleg leadására. Óránként hozzávetőlegesen 500-1000 kalóriától szabadulhatunk meg, ami napi rendszeresség esetén megfelelő segítség a fogyni vágyók számára. 

A cél érdekében természetesen nem feledkezhetünk meg a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék megválasztásáról sem. Emellett a kerékpározás tökéletesen alkalmasa a láb és a fenék izomzatának formálására is.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a kerékpározás rendkívül jó hatással van a tüdő egészségére és teljesítőképességére. A kardió edzésformákról ez általánosan elmondható, noha a kerékpározás esetében a városi szmog problémája rendszeresen felmerül. Természetesen nem lehet kétségbe vonni, hogy hegyi utakon friss levegőn kerékpározni sokkal egészségesebb, de érdemes mérlegelni a városi biciklizés pozitív és negatív hatásait is. 

Egyes elemzések és tanulmányos szerint a gépjárműben utazók lényegesen nagyobb légszennyezésnek vannak kitéve, mint a kerékpárosok. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a a kerékpáron ülve fejünk némileg magasabban helyezkedik el, ráadásul a szabad légmozgás segítséget jelent a szennyeződések kisöprésében. 

Ezzel szemben a gépkocsit utasterében megrekednek a szennyezőanyagok, noha ezek mennyisége elsősorban a jármű szűrőberendezéseitől függ. A tanulmányok szerint még a buszon utazók is nagyobb szennyezőanyagot kénytelenek belélegezni, mint a kerékpárosok. Amennyiben még inkább csökkenteni szeretnénk a belélegzett szennyezőanyagok mennyiségét, használjunk légszűrős maszkot, amely szinte bármely sportüzletben megvásárolható.

A rendszeres kerékpározás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Ennek magyarázata a rendszeres testmozgásban rejlik, hiszen biciklizés során a szívverés felgyorsul, a vérkeringés pedig javul. Fontos megemlíteni azt is, hogy a rendszeres kardiómozgás védelmet jelent az elhízással szemben, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések elsőszámú kockázata.

A rendszeres testmozgás és az aktív életmód az alvás minőségére is jótékony hatást gyakorol. Az életkor előrehaladtával a testmozgás mennyisége és intenzitása rendszerint csökken, így a napi stressz levezetése kevésbé hatékony. Éppen ezért a nyugalmi órák és az alvás minőségi is romolhat. A kerékpározás erre a problémára is megoldást szolgáltat, hiszen 50 éves kor felett is aktívan űzhető.

Aki rendszeresen kerékpározik, nagyobb valószínűséggel kerülheti el a szezonális fertőző betegségeket. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a rendszeres mozgás javítja a felsőlégutak állapotát és ellenállóképességét így védettebbé válunk az influenzaszerű betegségekkel szemben. Érdemes tudni, hogy már a visszafogott intenzitású testedzés is nagymértékben képes növelni az esszenciális proteinek termelését, illetve a fehér vérsejtek aktivitását.

Számos érvet soroltunk fel, ami miatt érdemes megfontolni a rendszeres 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását