2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Erősödő kínai szolgáltatások

Tovább erősödött a kínai szolgáltatóipar teljesítménye októberben az élénkülő keresletnek köszönhetően, miközben a szektor egyre nagyobb inflációs nyomással küzd.
2021. november 3. szerda 10:36 - HírExtra

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 53,8 pontra emelkedett a szeptemberi 53,4 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. A kínai szolgáltatóipar teljesítménye ezzel a második egymást követő hónapja bővült, a növekedés mértéke pedig július óta a legerősebb volt.
    
Az új megrendelések állománya gyorsuló ütemben bővült a múlt hónapban. Az 50 pontos küszöb fölé kapaszkodott vissza az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex is, a szeptemberi, enyhe visszaesést követően. Bár a növekedés mértéke alacsony maradt, de a külföldre irányuló forgalom még így is az elmúlt hat hónap leggyorsabb ütemében emelkedett.
    
A szektor erősödésével párhuzamosan a szolgáltatóipari vállalatok már a második egymást követő hónapban bővítették foglalkoztatotti létszámukat, jóllehet, csupán enyhe mértékben. Az új munkahelyeket teremtő vállalatok a lépést a javuló kereslettel és a kapacitás növelésére tett erőfeszítésekkel indokolták.
    
A ráfordítási költségek inflációja tovább nőtt októberben, ráadásul az elmúlt három hónap leggyorsabb ütemében. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban a bővített foglalkoztatotti létszámból adódó, nagyobb kiadásokat, valamint a nyersanyagárak emelkedését okolták emiatt.
    
A költségterhek okozta nyomást a szektorban működő vállalatok ismét áremeléssel igyekeztek enyhíteni. A szolgáltatások ára a legnagyobb mértékben emelkedett július óta.
    
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex enyhe gyengülést mutatott szeptemberhez képest. Bár a szolgáltatóipari vállalatok nagyrészt a járvány utáni helyreállás folytatódását, valamint a kereslet további javulását várják a következő 12 hónapban, egyes vállalatok aggodalmukat fejezték ki a növekvő költségek és az ellátási láncban kialakult fennakadások miatt.
    
A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a szeptemberi 51,4 pontról 51,5 pontra nőtt októberben. A javulást elsősorban a szolgáltató szektor teljesítményének növekedése idézte elő, a feldolgozóipar teljesítménye ugyanis kisebb mértékben bővült csupán, a termelés ráadásul a harmadik egymást követő hónapja zsugorodott a feldolgozóiparban. Az eladásokat illetően azonban mind a szolgáltató-, mind pedig a feldolgozóipari vállalatok növekvő forgalomról számoltak be októberben.
    
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelt: a döntéshozóknak az áruellátás és árak stabilizálását célzó intézkedések mellett a downstream (a termelési vagy forgalmazási láncban lejjebb található) piac vállalataira is figyelmet kell fordítaniuk, különös tekintettel a kis-és közepes méretű vállalatokra. Rámutatott továbbá: a Kína több régiójában október közepétől megjelenő, újabb járványgócok ismét gazdasági zavarokhoz vezethetnek, ezért kulcsfontosságú egyensúlyt teremteni a járvány megfékezésének, valamint a rendes gazdasági tevékenység fenntartásának céljai között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását