2024. április 19. - Emma

Ki ellen is irányul az AUKUS?

Katonailag Kína, gazdaságilag Franciaország ellen irányuló biztonsági szerződést kötött az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália szeptember 15-én. Az AUKUS néven ismertté vált angolszász szövetség Franciaországra mért gazdasági csapással született meg – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.
2021. szeptember 19. vasárnap 10:49 - HírExtra

A szerződő felek abban állapodtak meg, hogy fokozzák katonai jelenlétüket a Csendes-óceán és az Indiai-óceán vizein, és ennek érdekében atommeghajtású tengeralattjárókkal szerelik fel az ausztrál haditengerészetet. A nyolc egység megépítésére közösen vállalkoznak.

Megállapodásuk tengeralattjárókról szóló részét eltitkolták NATO-szövetségesük, Franciaország elől. Akkor derült rá fény, amikor Ausztrália felmondta Franciaországgal kötött szerződését 12 darab dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró vételéről. A 2016-ban kötött francia-ausztrál szerződés értelmében a hadihajókat Cherbourgban állította volna elő a Naval Group, sőt gyártásuk el is kezdődött. A szerződés felmondása miatt Franciaország 66 milliárd dolláros üzlettől esik el.

Párizs hazugsággal és a francia érdekek semmibe vevésével vádolja szövetségeseit, mindenekelőtt Amerikát, és – ami eddig még sohasem fordult elő – visszarendelte nagykövetét Washingtonból. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter kijelentette: Franciaország szövetségesei óriási hibát követtek el. „Okunk van arra, hogy megkérdőjelezzük szövetségünk erejét”.

Párizsban kezdik belátni, hogy Amerikára csak addig számíthatnak, amíg a francia érdekeket alárendelik az amerikai érdekeknek. Ha ugyanis az útjukban állnak, elsöprik őket. A szövetségen belüli bizalmi válság horderejére jellemző, hogy válság stáb alakult a kármentesítésre, ezzel szoros összefüggésben pedig arra, hogyan szükséges változtatni a francia külpolitikán a francia kereskedelmi érdekek érvényesítéséért. Latolgatják annak lehetőségét, hogy szorosabb viszonyt alakítanak ki Kínával és az Eurázsiai Gazdasági Unióval. Emlékeztetnek Macron és Putyin 2019. évi megbeszélésére, melyen felmerült a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő gazdasági térség terve.

Hszi Csin-ping kínai elnök úgy reagált az AUKUS szövetségre, hogy zaklatással nem lehet megoldani a nemzetközi gondokat, az erőpolitika nem vezet sehová. Arra szólította fel a világot, hogy szegüljön szembe a hegemóniával és a megosztással.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását