2022. január 22. - Vince, Artúr

Kína pénzt dobott a piacra

Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.
2021. szeptember 17. péntek 15:40 - HírExtra

A kínai jegybank fordított repóügyletek révén százmilliárd jüant injektált a bankrendszerbe.
    
A CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számító Evergrande kedden közölte, hogy az eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére. 

A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig szerdán bennfenntes forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről.
    
Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi adósság törlesztése vár.
    
A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (People's Daily) által kiadott Global Times című kínai lap főszerkesztője csütörtökön a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az Evergrande nem "túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni". Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a főszerkesztő a kínai sajtókörökből elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére. Hu továbbá azt írta, hogy az Evergrande esetleges csődje feltehetően nem okozna rendszerszintű pénzügyi problémákat, tekintve, hogy egy ingatlanfejlesztőről és nem egy pénzintézetről van szó. Hangsúlyozta: Kínában az ingatlanokra vonatkozó fizetési előlegek aránya magas.
    
Az Evergrande árfolyama 3,42 százalékos mínuszban, 2,54 hongkongi dolláron zárt pénteken a hongkongi tőzsdén, az ötödik napja tartó visszaesést követően. A nap folyamán mindazonáltal lecsökkent egészen 2,28 hongkongi dollárra is, ami a legalacsonyabb szint volt 2011 októbere óta. Az utóbbi 52 hét alatt 2,28 és 20,40 dollár között mozgott az árfolyam.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását