2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mely vitaminok segítenek igazán a vírusok elleni harcban

Testünk harcol a vírusokkal egész életünkön keresztül. Immunrendszerünk naponta hárítja el veszélyes vírusok számos támadását. Ha mi nem is vesszük észre, de gyakran ez a harc sikeres. Ennek ellenére néha előfordul, hogy az influenza, megfázás vagy más kellemetlen betegség letámad bennünket. Ekkor kerül sor a vitaminokra, amelyek immunrendszerünket feljavítják és hatékonyan küzdenek a vírusok ellen.
2021. július 30. péntek 15:28 - HírExtra

Természetesen  vitaminok és ásványi anyagok  fogyasztása megfelelő mennyiségben nem korlátozódik csak az influenza időszakára. Éppen ellenkezőleg, ha el akarjuk kerülni a betegséget, akkor megelőzésképp fogyasztani a vitaminokat a legjobb gyógyszer. A komplex immunrendszer, értelemszerűen, nemcsak a kiválasztott vitaminfajták fogyasztásához kötődik, de ennek ellenére vannak olyan típusok, melyek képviselete számunkra jelentősebb. 

A-vitamin

Ezt a vitamint retinol vagy retinolsav néven ismerjük. Feladata a bélnyálkahártya immunrendszerének táplálása, és mivel az immunrendszer nagy része az emésztőrendszerben található, nem lenne szabad elhanyagolnunk. Ezen kívül az A-vitamin befolyásolja a csontok megfelelő növekedését, a látás minőségét és az egészséges bőr alkotója. 

Az ajánlott napi adag 0,7 – 1,2 mg, amit elérhetünk természetes módon felvéve a táplálékból, konkrétan az állati eredetű élelmiszerekből – máj, tengeri halak, halolaj, sajtok, vaj, tojássárgája, tej. Tabletták/kapszulák formájában fogyasztva vigyázni kell a túladagolásra, amely káros hatással lehet a szervezetre. 

B-vitamin                                                                                                                 

A B-vitamin csoport szintén fontos szerepet játszik a vírusok elleni harcban. Például a B3, B6 vagy B12 különböző funkciókat töltenek be, amelyeknek köszönhetően immunrendszerünk erősebb lesz. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ezek a vitaminok egy egészként működnek, ezért őket fontos komplex módon szedni. 

A leggazdagabb B-vitamin forrásokat a májban, halakban, általános húsfélékben, hüvelyesekben, diófélékben, tojásban, tejtermékekben és a burgonyában találhatjuk. Az ilyen típusú vitaminokat is szedhetjük kapszulák formájában, akár egyenként, vagy mint B-komplex, ami az összes B-vitamin csoportot jelenti.  

C-vitamin

Az influenza, fáradtság és más nyavalyák elleni jól ismert harcos. A C-vitamin befolyását számos tudományos tanulmány alátámasztotta, és hatása nagy jelentőséggel bír. Ennek ellenére testünk nem képes önállóan előállítani és így a külső felvételtől vagyunk függőek. 

A C-vitamin erősíti az ember immunitását azzal, hogy erősíti az immunrendszerben lejátszódó folyamatok és változások kialakulását. Az ajánlott napi adag 90 mg, ha dohányzol, akkor nyugodtan akár a felével is több. 

A C-vitamin kiváló forrásai a citrusfélék, de az alma, paprika, brokkoli és savanyúkáposzta is. Magas koncentrációban található a csipkebogyóban és kiwiben. Fogyaszthatjuk ugyancsak tabletták/kapszulák formájában. Ma már találhatunk fokozatosan felszabaduló tablettákat is, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek, ha nincs lehetőséged napközben többször is bevenni a C-vitamint. 

D-vitamin

A D-vitamin, pontosabban a D3 vitamin funkciója is pótolhatatlan az immunrendszer megfelelő működéséhez. Fertőzés elleni gátat hoz létre, aminek köszönhetően ellenállóbbak vagyunk a vírusok és baktériumok támadásaival szemben. Ennek az anyagnak az előnye, hogy nemcsak szájon át tudjuk felvenni. Ha kitesszük bőrünket közvetlen napsugárzásnak, testünk tartalékot halmoz fel hetekre előre. A problémát azonban az jelenti, hogy még egy hétig tartó tengerparti nyaralás alatt sem képes az ember elegendő mennyiségű tartalékot felhalmozni ebből a vitaminból, és hiánya leginkább a téli hónapokban kezd el jelentkezni, amikor legkevésbé vagyunk kapcsolatban a napsütéssel. Ezért, ha a hiánya kezd mutatkozni, akkor szintén a táplálékkal való felvételtől vagyunk függők, esetleg szedhetjük kiegészítőként. 

A D-vitamin napi adagjának egy felnőtt embernél, több tényezőtől függően, az 1 000 – 2 000 NE tartományban kellene mozognia. Ezt a vitamint táplálékban is fel tudjuk venni, kis mennyiségben megtalálható a zsíros halak húsában (pl. lazac, tonhal, szardínia) vagy a tojássárgájában, tejtermékekben. Itt azonban csak alacsony mennyiségekről van szó, melyek nem képesek fedezni az ajánlott napi bevitelt, ezért ideális mindenekelőtt a napsugarakat kihasználni, vagy kiegészítőket fogyasztani. 

Az elegendő mozgás elősegíti az egészséges immunitást 

Az immunrendszer egészséges működéséhez ajánlott a fizikai aktivitás. Magyarország Közegészségügyi Hivatala javasolja a napi legalább 30 perces sétát vagy sportolást. Ha ehhez még hozzászámolod a testedzést, elegendő alvást és a helyes folyadékfogyasztást, akkor immunrendszered bizonyára hálás lesz. Ne feledkezz a helyiség megfelelő szellőztetéséről, különösen az influenza idején. 

Próbálj ki egyszerű recepteket

A megfelelő vitaminfelvételhez több érdekes receptet is felhasználhatunk. Például a bodzaszirup, ami gazdag A és C-vitamin készlettel rendelkezik. Alternatív megoldás lehet a csipkebogyó szirup, amely C-vitamin tartalma még magasabb. 

bodzaszirup elkészítéséhez szükségünk lesz: 

2 liter víz, 30 fekete bodza virág, 1,5 kg nádcukor, 50 g citromsav, 3 limetta, 1 citrom Elkészítés:

Egy edényben felforraljuk a 2 liter vizet és hagyjuk kihűlni. Amíg a víz felforr, megtisztíthatjuk a bodzavirágokat száraiktól. A virágokat nem mossuk meg, hogy rajtuk maradjon a virágpor, ami szükséges a megfelelő ízhez. 

Ha a víz kihűlt, hozzáadjuk a citromsavat, a citromlevet és egy limetta levét. A többi limettát felvághatjuk szeletekre/gerezdekre. Ízlés szerint adhatunk az öntethez friss citromfüvet vagy esetleg mentát is. Ha elkészültünk, akkor ezzel az öntettel leöntsük a bodzavirágokat, gézzel lefedjük és hagyjuk állni legalább 24 órát. Ez idő alatt néha meg kell kevergetni. 

Másnap, a pihentetés után, leszűrjük a keveréket, hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön felmelegítjük úgy, hogy a cukor elolvadjon. Ha már a cukor elolvadt, akkor a szirupot csak az előkészített üvegekbe (ideálisan sötétekbe) öntjük, lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk. Ilyen szirupból frissítő limonádét készíthetsz, esetleg használhatod édesítőként is. 

csipkebogyó szirup elkészítéséhez szükségünk lesz: 

150 g csipkebogyó

500 ml víz

400 g cukor

Ezzel egyidejűleg előkészítünk egy robotgépet, konyhai mérleget, serpenyőt, gézt, tölcsért, mérőedényt és zárókupakkal ellátott üvegeket. 

Elkészítés: 

A megtisztított csipkebogyókat összemixeljük a robotgép segítségével. Az összemixelt keveréket a serpenyőbe tesszük, felöntjük vízzel, és nagyjából 10 percig forraljuk. Ezután az edényt félrerakjuk, letakarjuk fedővel és hagyjuk egy órát állni. A lehűlés után a masszát leszűrjük a mérőedénybe a tölcséren keresztül, melyet gézzel kibéleltünk, így garantáljuk a nagyobb részecskék kiszűrését. A lemért folyadékmennyiséget visszaöntjük a serpenyőbe. Ehhez, a már tiszta keverékhez, hozzáadunk minden 100 ml folyadék után 100 gramm cukrot. Lassú tűzön ismét főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Majd a serpenyőt félrehúzzuk, hogy a szirup kihűljön. 

A kihűlt szirupot már csak üvegekbe öntjük és hűvös, sötét helyen tároljuk. Az így elkészített szirupok nagyszerű vitaminforrások lehetnek a friss termés szezonján kívüli időben is, amikor a legnagyobb szükség van rájuk. 

Gondoskodj immunrendszeredről

Figyeld a vitaminbevitelt, és adj meg testednek mindent, amit megérdemel. Mindenki már átélte a kellemetlen betegségérzetet, amikor már a vitaminok nem tudtak segíteni, hanem erősebb gyógyszerek, antibiotikumok vették át a helyüket. Ha rendszeresen és felelősségteljesen fogsz felvenni elegendő vitamint, akkor a Te sorsod nem kell, hogy így alakuljon. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását