2024. március 19. - József, Bánk

Ételekkel a stressz és a szorongás ellen!

Mindannyian tudjuk, milyen hatása lehet a stressznek, az állandó szorongásnak a szervezetünkre. Egyrészt mentálisan is megvisel bennünket, másrészt a fizikai testünkben is előidézhet változásokat. Persze rohanó világunkban nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, de szerencsére ma már néhány egyszerű étellel is sokat tehetünk a stressz leküzdése ellen.
2020. május 18. hétfő 17:44 - HírExtra

Mit tesz velünk a stressz?

A stressz hatására a szervezet teljesen kibillen a homeosztázis állapotából, amely végül az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. A stressz köztudottan folytonos készenléti állapotban tartja a szervezetet, így egyáltalán nem véletlen, hogy jelentős rizikófaktornak minősül megannyi betegség kialakulása kapcsán, például szív- és keringési problémák esetében is.

“Edd magad stresszmentesre!”

Mit tehetsz a stressz-szörny ellen? A kikapcsolódás és az aktív pihenés mellett már azzal is sokat segítesz, ha megfelelően táplálkozol. A tartós stressz hosszú távon kimeríti a szervezet B-vitamin szintjét, így a nehezebb időkben erősen javallott a B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Bizonyos B-vitaminok, mint amilyen a folát vagy a B6, hatással vannak az agy glükóz szintjének szabályozására, a neurotranszmitterek szintézisére, mint például a dopamin, a melatonin vagy a szerotonin. Ez utóbbiak azért is fontosak, mert csökkentik a depresszió tüneteit, hozzájárulnak a stresszre adott pszichológiai reakciók javításához. A magas Omega-3 zsírtartalmú ételek szintén jótékony hatással vannak az agyi aktivitásra és elősegítik a szorongás csökkentését.

Szóval edd magad stresszmentesre! Ha más egészségügyi problémával nézel szembe, az Egészség Palace Webáruház változatos receptjei között számos ötletre lelhetsz! Azonban vigyázz! A stressz még nem mentség a “túlevésre”, hanyagold az egészségtelen, magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását, inkább a megfelelő tápanyagtartalmú ételek bevitelére ügyelj!

Stresszre mindenkor!

A matcha zöld tea tele van antioxidánsokkal és teanint is tartalmaz. A teanin egy olyan aminosav, amely növeli a szervezet dopamin, szerotonin szintjét, biztosítva ezzel a jó közérzetet. 

A zab magas magnézium, szelén és B-vitamint tartalmazó teljes kiőrlésű gabona, amely összetett szénhidrátjellegének köszönhetően még a vércukorszintet sem emeli meg.

A chia mag az alfa-liponsav és Omega-3 zsírsav, valamint a szelén és a magnézium fő forrása, amelyek fogyasztásával stabilan tartható vércukorszinted.

A kurkuma jelentős szerepet játszik a test gyulladásos folyamatainak, valamint a szorongás csökkentésében. Továbbá az agy és a máj DHA szintézisének fokozásáért is felelős.

Továbbá hasznos még a tökmag, az avokádó, valamint a leveles zöldségek fogyasztása is, mint amilyen a spenót vagy a káposztafélék.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását