2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Momentum EU-szinten védené az újságírókat

Donáth Anna az Európai Parlamentben módosítási javaslatokat adott be az Európai Unió új, ,,Slapp típusú pereket” ellehetetlenítő szabályozásához. Nagyon fontos ugyanis megelőzni azt, hogy korrupt politikusok, vállalkozók és cégek végeláthatatlan persorozatokkal félemlítsék meg a helyi civil szervezeteket és újságírókat.
2021. július 14. szerda 14:41 - HírExtra

"Ez a szabályozás Magyarországon is hamar fontossá válhat. A kormányváltás után ugyanis a Fidesz, a hatalomból kikerülve, a Médiatanács megszállása, a független média felvásárlása, illetve bezárása helyett, ilyen, úgynevezett ,,Slapp típusú perekkel” próbálhatja majd meg elhallgattatni az igazságot kutatókat. Azaz olyan perekkel, ahol a korrupt cégnek, vagy magánszemélynek csak annyi a céljuk, hogy kiéheztessék a másik oldalt. Anyagilag tönkretegyék, megtörjék a lelkesedést, az elhivatottságot, hogy aztán a jövőbeni tényfeltárók kétszer is meggondolják, megírják-e az igazságot" - írja Donáth Anna közleményében.

Donáth Anna által támogatott módosítók célja:

Egyértelművé tenni, hogy a ,,SLAPP típusú perek” valódi célja, hogy megfélemlítsék és elhallgattassák a civil társadalmat, illetve az újságírókat azzal, hogy a pereskedés óriási anyagi költségeivel terhelik őket. A ,,SLAPP típusú perek” ezért, egyben támadások is a szólásszabadság ellen. Ráadásul különösen súlyos eset, ha kifejezetten olyan szervezetek és intézmények indítanak ilyen pereket, amik állami költségvetésből működnek.   

Hogy a jogalkotó elismerje, ezek a perek nemcsak anyagi, de komoly lelki, pszichológiai terhet is jelentenek. Ráadásul a következmények családjukra is kihatnak. Ezt egyértelműen láttuk Daphne Caruana Galizia esetében, akinek meggyilkolása után férjének és gyermekeinek is tovább kellett pereskedni azokkal, akiket a bátor újságírónő leleplezett.   

Az Európai Bizottság az év végére beépítse a fentieket az első konkrét szabálytervezet-javaslatába az ügyben, mert javaslataink egyértelműen összhangban vannak és levezethetőek az uniós jogból.

"Azt már tudjuk, mire képes a Fidesz és a fideszes holdudvar, ha hatalmon van, de készülni kell azonban arra az időszakra is, amikor a Fidesz nem lesz hatalmon, hogy egy igazságos jogállamot és emberséges Magyarországot építhessünk a kormányváltás után".

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását