2024. március 19. - József, Bánk
Tompos Márton, a Momentum szóvivője és KorrupcióVadász munkacsoportjának vezetője, “A koronavírus vámszedői” című Facebook videósorozatban mutatja be, hogy hogyan nyerészkednek a fideszes oligarchák a felszámolói piacon.
2021. június 9. szerda 09:37 - HírExtra

 A négyrészes videósorozat első részét itt megnézhetik, a következő kisfilmeket pedig Tompos a napokban publikálja. 

A felszámolói piac egy nagyjából 3-6 milliárd értékű piac, melyen március 4-én jelentős változást hajtott végre a kormány. Ekkor hirdették ki, mely cégek nyertek koncessziót, a jövőben kik tevékenykedhetnek egyáltalán a felszámoló piacon. A döntés alapján az állami felszámolói cégeken kívül 90 cég maradhatott. A Momentum KorrupcióVadász munkacsoportja egy hónapon keresztül azon dolgozott, hogy kiderítse, milyen érdekkörökbe tartoznak a nyertes cégek és kutatásaik szerint a 90 nyertes cég közül 89 egyértelműen köthető a Fideszhez.

9 plusz 1 érdekkör van. Például Mészáros Lőrinchez, Bajkai Istvánhoz, Pintér Sándorhoz, Matolcsyhoz, Habonyhoz, vagy - a jelentkezésen interjúztató - Seszták Miklóshoz köthető nyerészkedő érdekcsoport is van.” - emeli ki az első videóban Tompos Márton.

A Momentum politikusa elmondta, hogy ez azt jelenti, hogy ha bedől a céged, akkor ezek a cégek számolják azt fel. A piacot leuralnia két dolog miatt érte meg a Fidesznek. Egyfelől a felszámolás során értékesített vagyon négy százalékát a felszámolók kapják meg fizetség gyanánt. Másrészt pedig a szakértők arra számítanak, hogy a hitelmoratórium lejárta után nagy felszámolási hullám indulhat el. 

“Már a gondolat is visszataszító, hogy a koronavírus következtében csődbe jutott cégeken is a fideszes oligarchák nyerészkednek. Ez nagyon jól mutatja, hogy az elmúlt évtizedben, ha bármilyen baja, vagy nyomora volt a magyar társadalomnak, akkor abból a Fidesz igykezett profitálni. Nem volt maszk: fideszes haverok hozatták és profitáltak. Lélegeztetőgépre került egy rokonod? A fideszes haverok hozták a lélegeztetőgépet és profitáltak rajta. Kínai vakcinabeszerzés? A Fidesz profitált. És most ez! Bedől a céged és eltűnik a megélhetésed? Mint láthatjuk, itt is a Fidesz profitál.” - zárja az első videót a témában a Momentum szóvivője.

Tompos Márton egy Excel táblázatot és egy céghálót is készített, melynek segítségével bárki utánanézhet a felszámolói piac szereplőinek és összefonódásainak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását