2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Alkoss egyedi tárgyakat decoupage technika segítségével

Imádsz alkotni? Szereted otthonodban is olyan tárgyakkal körülvenni magad, melyek a saját kezed munkáját dicsérik? Különleges, szívhez szóló ajándékkal lepnéd meg egy szerettedet? Bármelyik kérdésre igen a válaszod, jó helyen jársz.
2021. május 16. vasárnap 08:37 - HírExtra

Mai cikkünkben a decoupage technikát mutatjuk be közelebbről, mellyel igazán egyedi tárgyakat alkothatsz. 

Decoupage, avagy szalvétatechnika

A decoupage, avagy szalvétatechnika az egyik legkedveltebb kézműves technika, hiszen kezdők számára is könnyen elsajátítható. Emellett az alkotáshoz szükséges hozzávalók viszonylag kedvező áron és egyszerűen beszerezhetőek. A díszíthető alapanyagok beszerzése mellett csak néhány kiegészítő kellékre lesz szükséged.

A dekupázsolás legismertebb alapanyaga a szalvéta, ugyanakkor nem csak szalvétát, hanem rizspapírt is használhatunk ennél a technikánál. A rizspapír jellegében nagyon hasonló a szalvétához, ugyanakkor anyagát tekintve masszívabb, így egyszerűbb vele dolgozni.

Decoupage technika lépései

A decoupage technikához szükségünk lesz alapozófestékre (jellemzően fehér), decoupage ragasztóra, decoupage lakkra, rizspapírra vagy szalvétára, puha sörtéjű ecsetre és arra a tárgyra, amit dekupázsolni szeretnénk, ami lehet fa, hungarocell, textil vagy éppen gipsz is.

Első lépésben ajánlott a díszíteni kívánt tárgy alapozása alapozófestékkel, ezáltal a ragasztó hatékonyabban fog beszívódni.

Második lépés a rizspapír vagy a szalvéta előkészítése, a felületre szánt minták kiválasztása és körbetépése, vágása. Többrétegű szalvétának csak a felső rétegét használjuk.

Harmadik lépésként, miután az alapozófesték megszáradt, lekenjük a felületet decoupage ragasztóval. Pici várakozás után ráhelyezzük a ragasztós felületre a kitépett vagy kivágott mintákat, majd az ecsettel óvatosan, belülről kifelé haladva elsimítjuk a decoupage ragasztót.

Utolsó lépésként, miután a ragasztó megszáradt, lekenhetjük decoupage lakkal a felületet. Ettől szép fényt kap és könnyebb lesz leporolni.

Dekupázsolás rizspapírral

Amíg a szalvétát felhasználás előtt rétegeire kell szétszedni, addig a rizspapírral azonnal tudunk dolgozni. A rizspapír vastagabb, mint a szalvéta, tehát nem szakad olyan könnyen, így könnyebb vele az alkotás. A rizspapírt elsősorban világos vagy fehér felületeken alkalmazzuk, mivel a sötétebb felületeken nem mutat olyan jól. 

Amennyiben beszereztük az általunk használni kívánt mintázatú rizspapírt, válasszuk ki róla azokat a mintákat, melyeket használni szeretnénk a díszítésre váró felületen, majd óvatosan tépjük körbe. Fontos, hogy egyik kezünkkel mindig fogjuk a mintát, amit fel szeretnénk használni, a másik kezünkkel pedig finoman tépjük le azt lehetőség szerint úgy, hogy ne maradjon egyenes felület. A tépésen itt nagy hangsúly van, hiszen ha tépjük a mintát a vágás helyett, azzal jobban rá tud simulni a felületre. A rizspapír szálai ugyanis segítik a felületen való megtapadást.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását